Australijski premijer Kevin Rad juče je rekao da će pažljivo razmotriti izveštaj parlamenta u kojem se preporučuje da Australija ne ratifikuje sporazum o prodaji uranijuma Rusiji, delom zbog sukoba u Gruziji. Predsednik australijske vlade je izjavio da tek treba da prouči ovaj novi izveštaj i najavio da će konsultovati vlade drugih zemalja pre nego što […]

Australijski premijer Kevin Rad juče je rekao da će pažljivo razmotriti izveštaj parlamenta u kojem se preporučuje da Australija ne ratifikuje sporazum o prodaji uranijuma Rusiji, delom zbog sukoba u Gruziji. Predsednik australijske vlade je izjavio da tek treba da prouči ovaj novi izveštaj i najavio da će konsultovati vlade drugih zemalja pre nego što donese odluku.

„Globalna situacija u vezi s Ruskom Federacijom je sada složena, što je rezultat onoga što smo videli u Gruziji“, rekao je Rad novinarima i dodao da je reč o „vrlo teškom izazovu za globalni poredak“. Članovi parlamenta iz redova opozicije su, međutim, podržali prodaju uranijuma. Oni tvrde da će Australija profitirati od prodaje uranijuma i dodali da su garancije da ga Rusija neće koristiti u vojne svrhe adekvatne.

U izveštaju parlamenta se navodi niz uslova koje bi trebalo ispuniti pre donošenja odluke o prodaji uranijuma Rusiji. Moskva je naglasila da će uranijum iz Australije koristiti samo u civilne svrhe i da ga neće izvoziti u druge zemlje. Novi sporazum o prodaji uranijuma Rusiji, vredan 800 miliona dolara, potpisali su protekle godine tadašnji australijski premijer Džon Hauard i bivši ruski predsednik Vladimir Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari