Australijska vlada uputila zvanično izvinjenje Aboridžinima, domorodačkoj populaciji, za nepravično ponašanje vlasti prema njima. Premijer Kevin Rud izvinio se u parlamentu svim Aboridžinima zbog zakona i politike kojima je ovom narodu „nanošen duboki osećaj bola, patnje i gubitka“.

Australijska vlada uputila zvanično izvinjenje Aboridžinima, domorodačkoj populaciji, za nepravično ponašanje vlasti prema njima. Premijer Kevin Rud izvinio se u parlamentu svim Aboridžinima zbog zakona i politike kojima je ovom narodu „nanošen duboki osećaj bola, patnje i gubitka“. On je tri puta rekao „izvinite“. Rud je izjavio da se posebno izvinjava grupi Ukradena generacija, čiji su članovi deca Aboridžina koja su prilikom sprovođenja stare asimilacione politike od 19. veka do 60-ih godina prošlog veka odvajana nasilnim putem od svojih porodica.
Ovo izvinjenje, koje su prenosile televizijske stanice širom zemlje, dočekano je s radošću. Međutim, neke vođe Aboridžina smatraju da vlasti uz izvinjenje treba da im ponude i kompenzaciju za patnju koju su iskusili, što je vlada odbila. Zato su ove vođe rekle da je ovo „izvinjenje po sniženoj ceni“.
Australija nema pripadnike Aboridžina u parlamentu, ali je 100 vođa aboridžinske zajednice i članova Ukradene generacije prisustvovalo ovom istorijskom izvinjenju. Mnogi drugi su stajali na gradskim trgovima, ispred opština i škola širom zemlje i gledali govor premijera koji će, kako se očekuje, otvoriti novo doba u pomirenju domorodačkog i belog stanovništva Australije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari