Koaliciona vlada Socijaldemokratske partije (SPÖ) i hrišćanske Narodne partije (ÖVP) do sredine ove godine sprovešće reformu ustava, kojom će pokrajinskim vladama i njihovim ministarstvima finansija biti ograničeno pravo slobodnog raspolaganja finansijskim sredstvima stečenim od poreza ubranih od građana Austrije.


Oktobra prošle godine otkriven je finansijski skandal u pokrajini Salcburg kada je načelnica finansijske službe pokrajine, u cilju „oplođenja kapitala“, sredstva stečena od poreza ulagala u različite sumnjive projekte. Prema prvim nalazima, proigrala je 260 miliona evra, da bi se uskoro utvrdilo da gubitak iznosi punih 340 miliona. Kako je u proteklim godinama bilo sličnih finansijskih špekulacija, uz pozamašne gubitke, u Lincu (pokrajina Gornja Austrija), St. Peltenu (Donja Austrija), kao i nekim drugim mestima, moglo se očekivati da će centralna vlada prestati da u takvim slučajevima čini jedino što je po Ustavu mogla – da članicama federacije deli upozorenja i opomene.

Pošto je reč o pitanju koje je, prema Ustavu, u kompetenciji pokrajina Državni savet (vlada) je zaključio da treba izmeniti Ustav, kao i da bi čitav posao trebalo da bude obavljen do sredine godine. Pri svemu tome, pitanja iz sfere međusobnih sporazuma u Federaciji i odluku o njihovom stavljanju na dnevni red Državni savet može da donese samo uz saglasnost Parlamenta.

Iako se sa sigurnošću može očekivati da će na Federalnoj skupštini, SPÖ i FPÖ, pri donošenju odluke o pokretanju izmene u Ustavu imati apsolutnu većinu, već prvog dana nakon sednice Državnog saveta su se sa kritikama javile stranke iz opozicije. Među njima je najglasnija Alternativa Zeleni, koja u svemu ovome vidi i nešto više. Prema izjavi funkcionera zelenih Vernera Koglera proklamovana namera vlasti, da se ustavnom promenom zabrane špekulacije članica Federacije je „smešna“, a njihov cilj je da se ograniči sloboda pokrajina i da se sve u državi podvrgne strogoj kontroli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari