Austrija, kako mnogi analitičari u Beču tvrde, postaje sve više „Big brother“ država. U svim tim aktivnostima snimanja i prisluškivanja, koje se nalaze na granici zaštite od kriminala i kršenja ljudskih prava, prema bečkoj štampi naruku državi išli su teroristički napadi u SAD 11.

Austrija, kako mnogi analitičari u Beču tvrde, postaje sve više „Big brother“ država. U svim tim aktivnostima snimanja i prisluškivanja, koje se nalaze na granici zaštite od kriminala i kršenja ljudskih prava, prema bečkoj štampi naruku državi išli su teroristički napadi u SAD 11. septembra 2001. i pripreme za Evropski šampionat u fudbalu koji će se održati u Austriji 2008.
Može se slobodno reći da je danas svaki Austrijanac pod stalnom pratnjom elektronskog oka. Ona prate njegova kretanja na metro stanicama, ispred mnogih zgrada, u javnim objektima, na benzinskim pumpama i u bankama. Postavljanje „trećeg oka“ u alpskoj republici uzelo je takvog maha da se računa da pored onih uredno legalno postavljenih od državnih organa i agencija za obezbeđivanje imovine i lica, ima još i oko 200.000 ilegalnih i prikrivenih kamera. Radnje koje prodaju mikrokamere doživele su „bum“.
Ne samo uz pomoć kamera, prati se svaki korak građana. Od mobilnih telefona, za koje je rok čuvanja podataka o pozivima i poslatim SMS porukama pomeren od tri na šest meseci, do drugih oblika beleženja i pristupa privatnim informacijama. Ono što posebno brine, prema izjavi gospođe Berger, ministarke pravosuđa, jeste oblast Interneta koja je pod veoma snažnim nadzorom. Principi pravne države upućuju na to da se samo u konkretnim slučajevima može izreći mera prismotre, što kod zloupotrebe Interneta često nije slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari