Dok se u teškim vremenima narodi okreću crkvi, u Austriji se zbiva nešto sasvim suprotno. Prema podacima katoličke crkve, tokom 2009, ukupno 53.216 vernika u Austriji je napustilo crkvu.

Prema podacima predstavljenim na biskupskoj konferenciji, od 8.2 miliona stanovnika Austrije, od kojih se u 2008. 5.58 miliona izjašnjavalo da su katoličke veroispovesti, njihov broj je u prošloj godini sveden na 5.53 miliona. Najveći broj vernika, koji su prošle godine napustili redove crkve, jesu iz pokrajina sa pretežno rimokatoličkim stanovništvom, kao što je Gornja Austrija u kojoj je crkvu napustilo 43.5 odsto više nego prethodne godine, odnosno izrazito katoličke pokrajine Foralberg, u kojoj je iz crkvenih redova izašlo 40.3 odsto vernika.

Prošla godina je svojevrsni rekorder za Austriju po broju vernika koji su napustili crkvu. Ona prevazilazi do sada nemilu 1994. Tada se na čelu Bečke dioceze našao kardinal Hans Herman Groer, nekadašnji veroučitelj. Samo što je od Vatikana imenovan, javili su se nekadašnji učenici, opisujući seksualna iživljavanja koja je sa njima izvodio vaspitač Groer. Te godine je katoličku crkvu, uz potpis, napustilo 44 hiljade vernika.

Razlog za najnovije napuštanje crkve, nije verske niti političke, već materijalne prirode. Da bi se obezbedilo konstantno finansiranje crkve, u Austriji je uveden „crkveni doprinos“, kojim se pripadnicima katoličke crkve obračunava 1.1 odsto od od bruto zarade, s tim da godišnje ne može da iznosi manje od 47 evra. Zbog te obaveze, koju u ovim kriznim vremenima građani sa nižim primanjima teško da mogu da priušte, zvaničnim napuštanjem crkve se oslobađaju toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari