Najnovije istraživanje o radnoj klimi je pokazalo da su Austrijanci veoma nezadovoljni svojim poslom, saopštila je Radnička komora Gornje Austrije. Indeks radne klime je, prema najnovijem istraživanju, pokazao najniže vrednosti, ako se uzme u obzir period od protekle četiri godine. Posebno su nezadovoljni učenici u privredi, ali i oni koji su zaposleni po ugovoru. Kod radnika je vrednost ovog indeksa umanjena sa 103 na 97 bodova. Među službenicima je, nasuprot ovakvom razvoju, vrednost indeksa stabilna.

Alarmantan je razvoj kod učenika u privredi, gde se vrednost indeksa, kada je reč o opasnosti od povrede, povisio sa 16 na 25 bodova. Ono što se pri tome zapaža je da je u istoj vrednosti povećan i vremenski pritisak. Indeks je učetvorostručen kada je reč o području usamljenosti na radnom mestu. Situacija je među službenicima nešto bolja, budući da je indeks radne klime ostao stabilan. Izgledi za domaće tržište rada i austrijsku privredu se generalno ocenjuju pesimistično. Odgovarajuća vrednost iznosi 55 bodova i na nivou je od 2006.

Samo 59 odsto anketiranih vidi pozitivno ekonomsku budućnost Austrije, dok je pre tri godine to bio slučaj sa 84 odsto. Slična je slika i kada je reč o pitanju bezbednosti na radnom mestu – 56 odsto smatra svoje radno mesto nesigurnim, a u jesen 2007. to je bio slučaj sa 40 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari