Snažan vođa umesto liberalne politike, ksenofobični umesto otvoreni, to su stavovi Austrijanaca koji su sve češći, pokazala je studija o vrednostima.

Petina Austrijanaca može da zamisli da ima jakog vođu koji se ne mora obazirati na parlament i izbore. To nije ishod istraživanja u nekoj afričkoj vojnoj diktaturi, već izuzetno zanimljiv rezultat studije o vrednostima u Austriji, koja je izrađena treći put.

Uz pomoć istraživanja, autori studije ispituju tradicionalne promene stavova građana širom Evrope, i to u vremenskim razmacima od deset godina. Što se Austrije tiče, izdavači Regina Polak, Ursula Hamahers-Zuba i Kristian Frisel ističu da u toj zemlji sve više stanovnika okreće leđa politici. To se manifestuje, pre svega, kroz malu političku zainteresovanost, ali i smanjenje poverenja u institucije. Dok sada petina stanovništva podržava autoritativnu politiku, još 1999. je samo 15 odsto upitanih reklo da može zamisliti da jedna jaka ličnost treba da ih predvodi.

Interesantno je i da 51 odsto ispitanika smatra da bi eksperti, a ne vlada, trebalo da odlučuju šta je najbolje za zemlju, a uz to šest odsto Austrijanaca ocenjuje da bi najbolje bilo da vojska vodi zemlju. Pre godinu dana, vojnu vlast podržalo je svega jedan odsto stanovništva. Četiri od deset Austrijanaca smatra da je demokratija slab oblik za donošenje odluka i da postoji previše svađe u politici. Taj ishod, smatraju autori, ozbiljan je signal krize austrijske demokratije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari