U velikoj sali u zgradi suda u Sant Peltenu u pokrajini Donja Austrija, danas počinje proces stoleća. Pred sudskim većem kome predsedava sudija Andrea Humer biće izveden „austrijski monstrum“, 74-godišnji Jozef Fricl. Suđenje će biti, kako je najavljeno, u sali ispunjenoj do poslednjeg mesta. Pratiće ga nekoliko stotina novinara, ali i obezbeđivati sto policajaca. Iz sigurnosnih razloga, nad gradićem je zabranjeno preletanje aviona.

Fricl je pre 32 godine prvi put izvršio obljubu nad svojom tada jedanaestogodišnjom kćerkom Elizabet. Nastavljajući sa bolesnim činom, on je nju nakon par godina smestio u posebno izgrađeni „bunker“ u podrumu zgrade u kojoj je živeo sa suprugom. Zvanično je svima objasnio da kćerka više nije želela da živi sa roditeljima i da ih je napustila. Održavajući stalni seksualni odnos sa kćerkom, tokom 24 godine je dobio sedmoro dece. Troje od njih je raslo bez prirodne svetlosti i vazduha u podrumu. Iako se uvek nastoji da se u krivičnom zakonodavstvu predvide svi eventualno mogući delikti, ove kompleksne krivične radnje zajedno, čak ni zakonom nisu predviđene. Zato se sudi za nekoliko krivičnih dela koja je počinio: uskraćivanje-lišenje slobode, držanje u ropstvuo, silovanje sa rodoskrnavljenjem i ubistvo.

Od sedmoro dece koje je stekao sa svojom kćerkom, troje od njih je odraslo uz Jozefa i njegovu ženu, i upisana su u matične knjige rođenih. Ostali su obitavali zajedno sa, sada 43-godišnjom majkom, zatvoreni u podrumu. Ono što predstavlja pitanje za sud, jeste šta se zbilo sa bebom rođenom 1996. koja je posle nekoliko dana preminula, i koje se Jozef Fricl oslobodio spalivši je u peći za zagrevanje zgrade. Ukoliko bi se dokazalo da ju je Fricl ubio, u tom slučaju bi mu se mogla izreći kazna doživotnog zatvora. Ukoliko ne, za sva navedena užasna dela bi mogao da zaradi ukupnu kaznu do sedam godina zatvora. Tužna realnost, jer zakon ne poznaje slučajeve ovakvog ponašanja. Vojislav Vujović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari