Automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha u Radincu počela da radi 1Foto: Wikipedia/Lošmi

Automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha koja je postavljena u smederevskom naselju Radnice, u neposrednoj blizini železare, donacija kompanije HBIS grupa Srbija, predata je danas Agenciji za zaštitu životne sredine.

Predaja stanice predviđena je Ugovorom o donaciji, koji su potpisali direktor za tehničke poslove HBIS-a Džao Kaising (Zhao Kaixing) i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Srđan Lalić.

Džao Kaising je istakao da je konstantan monitoring ključan za praćenje stanja kvaliteta životne sredine.

„Kako monitoring koji u okruženju imamo nije bio automatski, on nije zadovoljavao naše standarde. Zbog toga je kompanija HBIS Srbija, koja brine o zdravlju svojih zaposlenih i građana lokalne zajednice, odlučila još početkom juna da donira Agenciji za zaštitu životne sredine automatsku mernu stanicu, čija je vrednost 12 miliona dinara“, rekao je on i dodao da su od danas, nakon završenih testiranja, podaci o kvalitetu vazduha dostupni onlajn, u realnom vremenu.

U saopštenju HBIS-a je navedeno da nova stanica sadrži analizatore za praćenje koncentracija sumpor-dioksida, azot-dioksida, ozona, ugljen-monoksida i suspendovanih čestica (PM10/PM2.5). Na stanici će se pratiti i meteorološki podaci, a ostaće takođe i manuelna merenja suspendovanih čestica kako bi se i dalje analizirala prisutnost teških metala u njima.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Srđan Lalić izjavio je da je donacija merne stanice pozitivan primer drugim kompanijama koje u okviru svoje delatnosti imaju tešku industriju.

„Na ovaj način biće u mogućnosti da prevashodno sebe kontrolišu, ali i transparentno prikažu kvalitet vazduha okoline fabričkog kompleksa. Njenim puštanjem u rad dobićemo bolju i kvalitetniju sliku o stanju vazduha u Smederevu“, rekao je Lalić.

On je dodao da sa ovom stanicom Agencija radi monitoring vazduha na 39 mesta u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari