U pirotskim srednjim školama od naredne školske godine postojaće novi obrazovni profili koji će zameniti one za koje nije bilo dovoljno interesovanja učenika. Novi obrazovni profili, koji će, kako se očekuje, omogućiti lakše zapošljavanje po završetku školovanja, uvode se u Ekonomskoj, Tehničkoj, Srednjoj stručnoj i Mlekarskoj školi.

Direktor Tehničke škole Aca Božić rekao je da ove godine ukidaju tekstilni smer za koji ni prošle godine nije bilo velikog interesovanja.

– Ove godine upisaćemo jedno ogledno odeljenje sa 20 tehničara za elektroniku na vozilima sa četvorogodišnjim školovanjem. Procena je da će u narednih desetak godina biti posla za oko 500 ljudi ove struke zbog sve većeg broja uvoznih savremenih automobila – kazao je Božić.

On navodi da u Pirotskom okrugu nema specijalizovanih servisa a da je sve više savremenih vozila koje je nemoguće održavati bez kompjuterske dijagnostike.

– Umesto elektroinstalatera, otvaramo novi obrazovni profil elektromontera mreže i postrojenja sa trogodišnjim školovanjem. Upisaćemo 15 učenika jer i za ovim obrazovnim profilom postoje potrebe – kazao je Božić dodajući da ova škola obrazuje kadrove u oblasti saobraćaja, elektrotehnike i mehanike.

Srednja stručna škola u Pirotu ove godine, pored tehničara za polimere i tehničara zaštite životne sredine, upisuje dva nova obrazovna profila u oblasti građevinarstva – dekorater zidnih površina (moler) i keramičar-teracer-pećar.

– U ova dva nova odeljenja sa trogodišnjim školovanjem upisaćemo ukupno 30 učenika. Umesto frizera sada smo uveli nova zanimanja. Računamo da će učenici koji završe ovu struku moći brže da se zaposle jer je reč o zanimanjima koja su veoma tražena i dobro plaćena – kazao je direktor ove škole Dragoslav Mančić.

Prema njegovim rečima, da bi pospešili upis u ova dva nova zanimanja, za sve učenike biće obezbeđeni besplatni udžbenici.

Prema rečima direktora Mlekarske škole „Dr Obren Pejić“ Milana Vučićevića, ova škola posle tri godine pauze opet upisuje smer za obrazovanje mesara i pekara.

– Pošto naša škola obrazuje kadar za prehrambenu industriju ostaje i dalje zanimanje prehrambeni tehničar gde ćemo upisati 48 učenika i prerađivač mleka sa trećim stepenom za 24 učenika – rekao je Vučićević.

U Pirotu ove godine u pet srednjih škola biće mesta za 698 učenika. Najviše đaka upisaće Tehnička škola – 224, Gimnazija – 150, Ekonomska škola – 138, Mlekarska škola – 96 i Srednja stručna škola – 90 đaka.

Trgovci „ukinuti“

Ekonomska škola u Pirotu, pored dva ogledna odeljenja finansijskog administratora i komercijaliste i ekonomskog tehničara, upisuje prvi put novo odeljenje sa 30 učenika za obrazovanje kuvara.

– Ukidamo smer trgovac, a ostaje i dalje obrazovni profil konobar i kuvar s trogodišnjim školovanjem – kazao je direktor škole Vidojko Cvetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari