Američka automobilska industrija na ivici je kolapsa nakon što je Senat prethodne noći odbacio hitan paket ekonomske pomoći od 14 milijardi dolara. Razgovori između demokrata i republikanaca povodom kratkoročnog finansiranja iz federalnih fondova dva proizvođača automobila iz Detroita Dženeral motorsa i Krajslera propali su pošto dve strane nisu uspele da reše političke podele o isplati radnika autokompanija.

„Ovo će da bude veoma loš božićza mnogo ljudi, imajući u vidu ono što se ovde dogodilo“, izjavio je Heri Rid, lider demokratske većine u Senatu. Strahuje se da Dženeral motors i Krajsler neće biti u stanju da dočekaju naredni mesec bez državne zaštite od bankrota, potez za koji se veruje da bi izazvao kolaps ukupne američke autoindustrije.

Obe kompanije upozorile su da bi do kraja godine mogle ostati bez novca i da im je federalna pomoćpreko potrebna, a uprava Forda izrazila je obazrivost da bi ga kolpas jednog od njegovih rivala povukao u insolventnost. Automobilska industrija obezbeđuje tri miliona radnih mesta širom zemlje u oblasti proizvodnje, nabavke i trgoovine.

Pažnja je sada usmerena na Ministarstvo finansija i mogućnost da se iskoriste sredstva iz fonda od 700 milijardi dolara koji je Kongres odobrio za pružanje pomoći bankama i Volstritu. Zvaničnik Ministarstva finansija odbio je da komentariše glasanje u Senatu i rekao da je sada na Beloj kući da reaguje.Na glasanju u Senatu nedostajalo je samo nekoliko glasova za potrebnih 60, kako bi giganti automobilske industrije dobili zajmove od države i spasli milione radnih mesta.

Portparol Bele kuće Toni Frato izjavio je da će administracija predsednika Džordža Buša proceniti sve opcije i dodao da je predloženi zakon predstavljao „najbolju opciju za izbegavanje bankrota i garanciju da će novac otići samo firmama čiji su vlasnici spremni da donesu teške odluke radi opstanka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari