Pobednik Svetskog prvenstva u Nemačkoj 2006, selekcija Italije, podbacila je već na početku Mundijala u Južnoj Africi, osvojivši samo bod u duelu sa autsajderskom reprezentacijom Paragvaja – 1:1 (0:1). Ništa novo kada su u pitanju majstori remija, koji su i protiv neiskompleksiranih, borbenih i hrabrih Latinoamerikanaca jurili i anulirali prednost rivala, zabeleživši osmu mundijalsku utakmicu u nizu bez poraza.

Italija – Paragvaj 1:1 (0:1)

STADION: Grin point. SUDIJA: Benito Arhundija (Meksiko). STRELCI: De Rosi 63, Alkaraz 39. ŽUTI KARTONI: Kamoranezi (Italija), Kaseres (Paragvaj)

ITALIJA: Bufon (od 46. Marketi), Krišito, Kjelini, Kanavaro, Zambrota, Montolivo, De Rosi, Markizio (od 59. Kamoranezi), Jakvinta, Pepe, Đilardino (od 72. Di Natale).

PARAGVAJ: Viljar, Morel, Da Silva, Alkaraz, Bonet, Tores (od 60. Santana), Riveros, Kaseres, Vera, Lukas (od 76. Kardozo), Valdez (od 68. Santa Kruz). titule

 

Prvo poluvreme nije donelo kvalitetan fudbal i prave prilike, ali jeste dosta duela i tzv. seckanja igre, a najuzbudljivije je bilo u završnici tog dela igre, kada je nešto ubedljiviji autsajder poveo iz prvog i poslednjeg šuta u okvir gola na celom meču. Tores je izveo prekid, lopta je pala u sredinu šesnaesterca, a defanzivac Antolin Alkazar iskoristio slabu procenu Italijana Fabija Kanavara i Danijele de Rosija, i između njih dvojice, glavom, savladao golmana Đanluiđija Bufona. Novi peh za ekipu selektora Marčela Lipija desio se na pauzi, jer je favorit susret morao da nastavi bez iskusnog čuvara mreže, koji je zbog malaksalosti i bola u mišićima (nezvanična verzija) ostavljen u svlačionici, pa je na crtu stao Federiko Marketi.

„Jedinica“ Kaljarija bila je na visini zadatka, ali ne i njegov kolega na suprotnoj strani. Pitanje je da li bi, kada i kako branilac trofeja stigao do izjednačenja da golman Paragvaja Žusta Viljara nije nastavio niz golmanskih grešaka na ovom SP. Pepe je izveo korner, Viljar je pogrešno procenio let lopte, celu je promašio, a De Rosi je spremno dočekao i iskupio se za grešku kod primljenog gola. Od tog trenutka Italija se svim snagama trudila da postigne pobedonosni pogodak, ali su pokušaji Montoliva, Pepea i ostalih bili neuspešni, pa su Paragvajci uzeli svoj deo „kolača“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari