Uprkos upozorenju američkog predsednika Baraka Obame upućenom Siriji da ne koristi arsenal hemijskog oružja, a pogotovo da ne dopusti da ono padne u ruke ekstremista, opcije Bele kuće za vojnu intervenciju vrlo su ograničene. Intervencije bi, priznaju i zvaničnici Obamine administracije, dovele i do uplitanja u sukob „sirijskih patrona – Irana i Rusije“.


Vojna reakcija Vašingtona samo bi pogoršala konflikt u Siriji, piše Njujork tajms. U slučaju uplitanja Irana i Rusije, sirijski predsednik Bašar Asad bi narod okrenuo protiv Zapada, te ohrabrio i usmerio pažnju Al Kaide i drugih terorističkih grupacija, koje se sada bore protiv njegovih snaga, na još jedan američki rat u arapskom svetu, uvereni su analitičari.

Zamenik sirijskog premijera Kadri Džamil prekjuče je u Moskvi odbacio Obamina upozorenja i objavio da bi svaka strana vojna intervencija vodila ka sukobu koji bi prelazio granice Sirije. Nakon susreta sa Sergejem Lavrovim, šefom ruske diplomatije, Džamil je izjavio da su Obamine priče o akciji protiv Sirije „hrana za medije“ i pokušaj Zapada da nađe izgovor za intervenciju kao u Iraku 2003: „Direktna vojna intervencija je nemoguća u Siriji jer bi to značilo sukob regionalnih dimenzija“.

Istovremeno, Obamina izjava ukazuje na činjenicu da Amerika nije spremna da interveniše jer bi u tom slučaju stavila na kocku svoje vrednosti i interese. Napad hemijskim oružjem iz Sirije je „noćna mora“ za Vašington, kao što je i opasnost da ono padne u ruke neprijatelja SAD i njenih saveznika, među kojima je i Izrael. Sirijsko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je krajem jula da će hemijsko oružje koristiti samo u slučaju spoljne intervencije i da ga ni pod kakvim okolnostima i nikada ne bi upotrebilo protiv sirijskog naroda.

Za sada su, navode analitičari, nepremostive pravne i diplomatske prepreke na putu ka američkoj intervenciji u Siriji. Najveći delom jer su nakon intervencije NATO u Libiji, Rusija i Kina obećale da će blokirati svaku odluku UN koja bi vodila ka rešenju skoba vojnim putem. Obama nije eksplicitno zapretio vojnim odgovorom u slučaju napada hemijskim oružjem, mada je takvu situaciju nazvao „crvenom linijom“ koja bi izmenila njegove kalkulacije.

„Situacija u Siriji je toliko složena da je u poređenju sa tim Avganistan iz 1985. malo dete“, kaže za američke medije Milton Barden, koji je bio uključen u tajne operacije CIA, koja je pomagala avganistanskim borcima tokom 1980-ih. Barden pre svega skreće pažnju na vrlo slabu i razjedinjenu sirijsku opoziciju.

SAD, međutim, rizikuju da nečinjenjem izgube podršku onih koji priželjkuju pad Asada. „Opoziciji je očajnički potrebno oružje ukoliko ne želite da se konflikt raširi na region, od čega trenutno postoji velika opasnost“, smatra Endrju Tabler, stručnjak za Siriju na vašingtonskom Institutu za bliskoistočnu politiku. „Ukoliko nemate alternativu intervenciji, morate im omogućiti da sami okončaju ovaj konflikt“, ističe Tabler, misleći na sirijsku opoziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari