Porazom na izborima za Kongres Sjedinjenih Država demokrate su izgubile kontrolu nad Komitetom za oružane snage Predstavničkog doma, što je otvorilo put za predstavnicu republikanaca Ileanu Ros-Lehtinen da preuzme vodeću ulogu u tom telu, piše Njujork tajms. Ipak, američki list ocenjuje da takav scenario neće značiti velike promene u spoljnoj politici predsednika SAD Baraka Obame. Analitičari tvrde da će spoljna politika biti domen na kojem će šef države imati najviše mogućnosti da ostvari uspeh, dok će mu, kada je reč o unutrašnjopolitičkim inicijativama biti „vezane ruke“.

– Svi se pitaju na koji način će Obama voditi unutrašnju politiku, ali zaboravljaju da je izgubio sposobnost da sprovede u delo svoje planove, zbog čega mu preostaje polje spoljne politike, na kojem se može dokazati – smatra politikolog Džordž Fridman. S druge strane, američki list podseća da će promene u Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma omogućiti republikancima da osujete pojedine predloge šefa države, kao što je uvođenje dodatnih sankcija Iranu ili određivanje strožih kazni Severnoj Koreji.

Njujork tajms, takođe, ocenjuje da bi stupanje Ros-Lehtinenove na čelo Komiteta moglo da ugrozi Obamine napore da uvede nove mogućnosti za putovanje Amerikanaca na Kubu, čime bi trebalo da budu unapređeni kontakti dva naroda. Štaviše, američki list tvrdi da republikanci koji su izabrani za Predstavnički dom možda neće dati „zeleno svetlo“ za ratifikaciju START-a, sporazuma o smanjenju naoružanja koje su SAD zaključile sa Rusijom, ali da je Obama u pokušaju da to spreči najavio da će o tom dokumentu biti doneta odluka pre nego što novoizabrani kongresmeni preuzmu dužnost.

Kao glavni izazov s kojim će se američki predsednik suočiti u narednom periodu navodi se Avganistan, budući da je obećao da će povlačenje trupa SAD iz te države početi u julu 2010, što mnogi republikanci smatraju ishitrenom odlukom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari