Američki predsednik Barak Obama suočio se sa prvim rascepom među svojim najbližim saveznicima povodom Avganistana. Hilari Klinton, američka državna sekretarka i Ričard Holbruk, specijalni predstavnik vlade SAD za Avganistan i Pakistan na stranu su onih koji zagovaraju povećanje broja vojnika, čulo se juče nakon sastanka u Beloj kući.

Ram Emanuel, šef Obaminog kabineta i general Džejms Džons, Obamin savetnik za nacionalnu bezbednost zagovaraju suprotnu opciju. Potpredsednik Džo Bajden, koji je prisustvovao sastanku iza zatvorenih vrata, protiv je slanja dodatnih vojnika, i preferira kontroverznu kampanju granatiranja utočišta Al Kaide u Pakistanu. Ovakvi napadi do sada su štitili američke trupe dok su uzrokovali veliki broj civilnih žrtava.

Linija podela unutar administracije izbila je na svetlost dana u sredu uveče kada je Obama bio pod jakim pritiskom ključnih članova svog nacionalno bezbednosnog tima tokom tročasovnog sastanka u odajama Bele kuće. Rascep reflektuje šire podele unutar Demokratske partije ali i među američkim narodom zbog osmogodišnjeg konflikta. Obama je pod pritiskom da što pre donese odluku da li će promeniti strategiju pod preporukom generala Stenlija Mekristala, ne bi li se zaštitili američki civili i obučile avganistanske snage bezbednosti.

U tajnom izveštaju koji cirkuliše Pentagonom, general Mekristal upozorio da američke trupe gube protiv talibana i da bi u roku od godina dana rat mogao da se pokaže nepobedivim. Nova strategija podrazumeva slanje 40.000 američkih trupa i vojnih trenera, što je dodatak na već postojećih 68.000 američkih snaga, što je predlog za koji Obama strahuje da neće dobiti podršku u Kongresu. Vojne ličnosti s druge strane strahuju da Obama ovakvim ophođenjem samo pokušava da odloži odluku.

Robert Gejts, sekretar za odbranu se još ne izjašnjava i čeka Obaminu odluku. Bela kuća kaže da će biti potrebno i do nekoliko nedelja pre nego što predsednik donese odluku o tome da li će izmeniti strategiju u Avganistanu i uputiti dodatne trupe. Ključne demokrate u Kongresu u poslednje vreme izražavaju zabrinutost povodom američkih napora u Avganistanu, dovodeći u pitanje da li je dalje angažovanje u ratu mudro i razborito. Najotvorenija podrška nastavku operacija potiče od republikanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari