Odlukom Vlade Srbije avgustovske plate zaposlenih u lokalnim samoupravama i javnim preduzećima i ustanovama koje se finansiraju iz opštinskih budžeta biće smanjene za 30 odsto.

Načelnik Opštinske uprave u Pirotu Bogoljub Tošić kaže za Danas da platni fond opštine mesečno iznosi 10 miliona dinara i da su, za razliku od susednih opština Bele Palanke i Babušnice gde su isplaćene tek februarske i martovske plate, u Pirotu isplaćene plate za jul.

– U odnosu na isti period prošle godine, prihodi opštinskog budžeta smanjeni su za 63 miliona dinara, a Pirot je ove godine na ime transfera sredstava iz republičkog budžeta ostao i bez 90 miliona dinara ili milion evra. Zbog toga se i smanjuju plate za 30 odsto, a krajem godine doći će do kašnjenja zarada koje se isplaćuju iz opštinskog budžeta kakav je slučaj sada u pojedinim opštinama- kaže Tošić.

Prema njegovim rečima, u Opštinskoj upravi trenutno je stalno zaposleno 139 lica i jedanaest lica na određeno vreme, kao i pet funkcionera Opštinskog veća koji se plaćaju iz budžeta, predsednik SO i zamenik predsednika SO koji se plaća po ugovoru jer je penzioner.

– Isplaćene su plate za jul radnicima Opštinske uprave i korisnicima budžeta u Domu kulture, Biblioteci, Pozorištu, Muzeju, Galeriji, Istorijskom arhivu, Predškolskoj ustanovi, Turističkoj organizaciji, Sportskom centru, Radio Pirotu koji još nije privatizovan, Javnom urbanističkom preduzeću i Fondu za građevinsko zemljište. Računajući Opštinsku upravu i ova javna preduzeća i ustanove, iz budžeta se isplaćuju plate za 431 radnika. Prosek plate u Opštinskoj upravi je oko 22.000 dinara – kaže Tošić.

On dodaje da još uvek nisu poznati kriterijumi Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu o tome koliko lokalne samouprave u odnosu na broj stanovnika treba da imaju činovnika i da li će biti smanjivanja opštinske administracije.

– Poslednjih nekoliko godina je iz Opštinske uprave po raznim osnovama otišlo 68 radnika a primljeno je 60 novih i tek kada budu poznati kriterijumi videćemo koliki je višak radnika – kaže Tošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari