Avgustovske zarade radnika Livnice Topola biće umanjene za 15 odsto, jer je račun te firme blokiran za četiri miliona dinara zbog izvršnih presuda po tužbama bivših radnika za ranije neisplaćene zarade.


Generalni direktor tog preduzeća Živko Knežević rekao je novinarima da su zbog tužbi radnika, na svakih dvadesetak dana počev od aprila ove godine, učestale blokade računa preduzeća za iznos od pola miliona do četiri miliona dinara.

– Zbog toga je ugroženo poslovanje preduzeća, realizacija ugovorenih poslova, dnevna likvidnost, isplata zarada radnicima i osvajanje novih proizvoda – rekao je on.

Knežević je naveo da radnici potražuju zarade koje su neisplaćene u vreme dok je firma radila kao Topola Livar u vlasništvu slovenačke firme. Bivši vlasnik, dodao je on, ostavio je dugovanja radnicima i pravnim licima od oko milijardu dinara.

Prema rečima Kneževića, oko 90 radnika livnice je ranije po sporazumu napustilo fabriku uz otpremnine i isplatu zaostalih zarada od po 12.000 evra, a zahvaljujući veštim advokatima oni sada potražuju još po toliko, dok ima i onih koji traže po 24.000 evra.

– Nemamo nikakve mogućnosti da zaustavimo realizaciju izvršnih presuda, a sa računa nam se skida novac 10 dana pre nego što dobijemo sudsko rešenje – rekao je Knežević.

Livnica ima ugovorene poslove za 2013. godinu sa oko 40 firmi u Evropi o proizvodnji 10.000 tona odlivaka u vrednosti 15 miliona evra. Planovi livnice su modernizacija proizvodnje za koju bi država kao većinski vlasnik trebalo da investira četiri miliona evra i upošljavanje 150 novih radnika.

Livnica Topola je prešla u većinsko vlasništvo države od kraja 2010. godine, nakon što su radnici organizovali proteste protiv bivšeg vlasnika slovenačkog Livara.

Država ima 51 odsto kapitala, a preostalih 49 pripada manjinskim akcionarima i dvema slovenačkim firmama, od kojih je jedna raniji vlasnik Livar. U livnici ima 228 zaposlenih, od kojih je trenutno radno angažovano 130 radnika, a prosečna zarada u avgustu je 38.500 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari