Sjedinjene Države su poslale svoje avione u Nigeriju kako bi pomogle tamošnjim vlastima u potrazi za više od 200 nigerijskih devojčica koje je islamistička grupa Boko Haram otela 15. aprila iz jedne škole na istoku zemlje.

Prema rečima američkih zvaničnika, Vašington sa vladom u Abudži deli i svoje komercijalne satelitske snimke. Pomoć SAD je usledila nakon objavljivanja video-snimka ove militantne grupe u kome se zahteva razmena devojčica sa osuđenim borcima Boko Harama. U Nigeriju je došao tim od oko 30 američkih stručnjaka – pripadnika FBI i drugih institucija.

Američki zvaničnici, koje je citirao Rojters, kažu da Vašington razmatra i slanje bespilotnih letelica u Nigeriju. Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki izjavila je u ponedeljak da američki obaveštajni stručnjaci pomno ispituju snimak Boko Harama na kome se vidi oko 130 devojčica. Pogu Bitrus, lider grada Čibok, odakle su one kidnapovane, rekao je da vegetacija koja se vidi na snimku podseća na obližnji šumski rezervat.

Abubakar Šekau, lider Boko Harama, na snimku poručuje: „Zaklinjem se u uzvišenog Alaha, nećete ih videti dok ne pustite našu braću koju ste zarobili“. On je ranije zapretio da će devojčice biti prodate u roblje. Predstavnici Boko Harama rekli su da su one preobraćene u islam. Iako je nigerijska vlada saopštila da su „sve opcije na stolu“, ministar unutrašnjih poslova Aba Moro je rekao da neće biti razmene sa osuđenicima.

Bi-Bi-Sijev reporter Mark Dojl, koji se nalazi u nigerijskoj prestonici, kaže da bi neka vrsta pregovora mogla da se održi, pošto se u Abudži nalazi veliki broj međunarodnih savetnika, uključujući i pregovarače sa taocima. Boko Haram, što znači „Zapadno obrazovanje je grešno“, ranije je saopštio da devojčice ne treba da idu u školu, već da se udaju. Ova islamistička grupa od 2009. vodi pobunu protiv nigerijske vlade. Predsednik Nigerije Gudlak Džonatan, čija je vlada žestoko kritikovana zbog neadekvatnog odgovora na otmicu, rekao je u nedelju da je „optimističan“ po pitanju pronalaženja devojčica.

Otmica je izazvala veliku međunarodnu kampanju u kojoj svetski lideri i poznate ličnosti, poput Mišel Obame, pozivaju na puštanje devojčica. Timovi Velike Britanije, Francuske i Kine takođe pomažu nigerijskim vlastima, a na putu ka Nigeriji je i izraelski tim za borbu protiv terorizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari