Na arheološkom lokalitetu Viminacijum sve je spremno za letnju turističku sezonu, koja već godinama na ovaj lokalitet dovodi brojne posetioce sa svih kontinenata. I pored priprema za njihov doček, na ovom lokalitetu nesmetano se nastavljaju radovi na završetku carske vile Domus i na iskopavanju starorimskog amfiteatra.


– Izgradnja Domusa je pri samom kraju i u njega su se već uselili naši istraživači. Uskoro će biti opremljene i sobe za goste, koji bi želeli da sa našim arheolozima provedu po nekoliko dana. U punom jeku su i radovi na iskopavanju amfiteatra, koji mora da se završi do 2012. godine, kada će Viminacijum biti domaćin Mediteranskih pozorišnih igara, sa oko 3.500 učesnika – izjavio je dr Miomir Korać, direktor arheološkog parka Viminacijum.

Krajem maja, na ovom lokalitetu trebalo je da se održi humanitarni koncert, pod pokroviteljstvom RTS-a, sa kog je sav prihod trebalo da ide „Roditeljskoj kući“ u Beogradu. Ipak, zbog nekih objektivnih okolnosti, najavljeni koncert odložen je za mesec septembar. – I pored ovog odlaganja, naši posetioci neće biti uskraćeni za zanimljiva dešavanja, jer u julu izvodimo daljinska snimanja terena iz aviona. To će biti svojevrsna manifestacija, koja će trajati 11 dana i u kojoj će učestvovati brojni eminentni domaći i strani stručnjaci – najavio je dr Korać. Ova snimanja pomoći će da se ispod obradivih površina u ataru sela Stari Kostolac i Drmno detektuju starorimski objekti, među kojima treba da se nađe i oko 10.000 grobova. Najbrži i nasjigurniji način da se ovi objekti otkriju, jesu upravo snimanja iz aviona, metodom daljinske detekcije.

– Zbog otkrivanja novih objekata pod slojevima zemlje, okupljen je interdisciplinarni tim, sastavljen od izuzetnih stručnjaka iz različitih oblasti. U njemu su matematičari, elektroinženjeri, geofizičari, geolozi, petrolozi i stručnjaci koji se bave daljinskom detekcijom, 3D modelovanjem i prepoznavanjem oblika. Njihova želja je da trgovi i hramovi, pozorišta i hipodrom, kupatila, ulice i četvrti Viminacijuma izrone iz oranica u kojima su se vekovima nalazili i postanu deo ne samo naše, već i svetske kulturne baštine – rekao je dr Korać. On je naveo da je zbog novih istraživanja uspostavljena saradnja i sa antropolozima „Gizelo grupe“ iz Minhena, koji bi trebalo da ustanove odakle potiču stanovnici antičkog Viminacijuma.

Dogovorena poseta turista i naučnika

– Sa američkom agencijom „Rtvoč“ dogovaramo posete naučnika i turista, u trajanju od po dve nedelje. Reč je o ljudima koji će se pridružiti našim arheološkim ekipama, kojima bi pomagali kao volonteri. Takvi aranžmani koštali bi oko 10.000 dolara, a prve grupe trebalo bi da stignu krajem ove godine – najavio je dr Korać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari