Javno preduzeće za gazdovanje šumama „Srbijašume“ Beograd, saglasno Programu avio-suzbijanja gubara u 2014. godini, planira da sprovede avio-suzbijanje gubara u državnim šumama na površini od 22.027 hektara.


Avio-suzbijanje se sprovodi od 7. maja ove godine, sa aerodroma u Boru i od 8. maja godine sa aerodroma u Trsteniku. Akcija avio-suzbijanja trajaće, u zavisnosti od vremenskih prilika, oko sedam dana. Avio-tretiranje će izvršiti avioni JAT Privredne avijacije.

Javno preduzeće za gazdovanje šumama „Srbijašume“ Beograd, akciju avio-suzbijanja gubara sprovodi u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Upravom za šume i profesorima Šumarskog fakulteta iz Beograda, Katedra za zaštitu šuma.

Avio-suzbijanje gubara obaviće se na području: Šumskog gazdinstva Boljevac, Šumska uprava Donji Milanovac, Gazdinska jedinica „Miroč“ i Gazdinska jedinica „Crni vrh II“; Šumskog gazdinstva Kučevo, Šumska uprava Majdanpek, Gazdinska jedinica „Mali Pek“, Gazdinska jedinica „Ravna reka I“ i Gazdinska jedinica „Ravna reka II“, Šumska uprava Kučevo, Gazdinska jedinica „Brodica“ i Gazdinska jedinica „Železnik“; Šumskog gazdinstva Kragujevac, Šumska uprava Kragujevac, Gazdinska jedinica „Bešnjaja“; Šumskog gazdinstva Kraljevo, Šumska uprava Kraljevo, Gazdinska jedinica „Gledićke planine“; Šumskog gazdinstva Kuršumlija, Šumska uprava Prokuplje, Gazdinska jedinica. „Mali Jastrebac“, Gazdinska jedinica „Pasjača“ i Gazdinska jedinica „Vidojevica“; Šumskog gazdinstva Leskovac, Šumska uprava Lebane, Gazdinska jedinica „Radevačka česma“ i Gazdinska jedinica „Šilovačke šume“ i Šumskog gazdinstva Loznica, Šumska uprava Krupanj, Gazdinska jedinica „Istočna Boranja“.

Pri suzbijanje gubara će se koristiti biološki preparat foray 48-B (bacillus thuringiensis subsp. kurstaki). Foray 48-B je veoma specifičan i deluje samo na larve lepidoptera koje se hrane lišćem i napadaju šume, plantaže, ukrasno drveće i šiblje u parkovima i baštama. Foray 48-B je vodeni koncentrat na bazi aktivnog proteinskog kristala bacillus thuringiensis subsp. kurstaki, dizajniran za primenu u ultra niskoj zapremini, spada u grupu visoko selektivnih insekticida (jednom pojeden aktivira se u određenim uslovima koji vladaju u probavnom traktu gusenica, tako da paraliza creva nastaje skoro odmah i smrt nastupa 2-5 dana kasnije zavisno od klimatskih uslova), nije otrovan za pčele i ljude. Rani stupnjevi gusenica su najosetljiviji. S obzirom da su meta samo gusenice – larve lepidoptera, predatori i korisni insekti ostaju pošteđeni, odnosno ekološka ravnoteža ostaje nepromenjena, zahvaljujući odsustvu delovanja na druge organizme.

Javno preduzeće „Srbijašume“, saglasno članu 48 Zakona o sredstvima za zaštitu bilja („Sl.gl.RS“, broj 41/09), obavestilo je nadležne organe jedinica lokalne samouprave na čijoj će se teritoriji vršiti avio-suzbijanje gubara. Organi jedinica lokalne samouprave, u skladu sa Zakonom o sredstvima za zaštitu bilja, obavezni su da obaveste odgajivače pčela ili njihova udruženja, korisnike lovišta, upravljače, odnosno vlasnike, korisnike i zakupce zemljišta u zaštićenim prirodnim područjima i lica koja su registrovana za proizvodnju i uzgoj ribe, oplođene ikre i riblje mlađi, kao i celokupno stanovništvo koje živi na teritoriji na kojoj će se vršiti primena sredstava za zaštitu bilja iz vazduhoplova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari