dan borbe protiv femicida foto Aleksandar Roknićfoto Aleksandar Roknić

Osnovni sud u Pirotu je izdao saopštenje u kome je na kraju naveo da se ubistvo Sanje M, koja je iznova i iznova prijavljivala da je bivši nasilni partner proganja, i pored svih preduzetih mera, nije moglo sprečiti. Ovakvo saopštenje Osnovnog suda u Pirotu šalje poražavajuću poruku svih ženama koje preživljavaju različite oblike porodičnog i partnerskog nasilja – da i pored prijave nasilja njihovi životi neće biti spašeni, saopštio je danas Autonomni ženski centar.

AŽC navodi da ne spori da su institucije u Pirotu preduzimale određene mere iz svoje nadležnosti, ali i da je jasno da su te mere bile blage i nedelotvorne u odnosu na rizik od ubistva u kome se nalazila Sanja M.

– Ono što iz saopštenja Osnovnog suda u Pirotu upada u oči jeste da je ubica Miroslav M. 2022. godine bio osuđen zbog toga što je proganjao Sanju M, i to na iznos od 100.000,00 dinara. Ova presuda je doneta na osnovu Sporazuma o priznanju krivice koji je Miroslav M. sklopio sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Pirotu dana 9.5.2022. godine, te koji je sud prihvatio dana 20.7.2022. godine. Ako su tačni navodi medija da je Miroslav M. imao kriminalnu prošlost, Autonomni ženski centar se pita kako je Osnovno javno tužilaštvo u Pirotu, koje rukovodi Grupom za koordinaciju i saradnju na kojoj je morala da se izvrši procena rizika od daljeg nasilja, izvršilo procenu bezbednosti žrtve i da li je o sklapanju sporazuma obavestilo sada pokojnu Sanju M. Takođe se postavlja pitanje zbog čega Osnovno javno tužilaštvo u Pirotu nije u Sporazumu tražilo da se Miroslavu M. izrekne mera zabrane prilaska i kontaktiranja oštećene iz čl. 89a Krivičnog zakonika – navodi se u saopštenju.

AŽC dalje podseća da nakon što je Miroslav M. nastavio da proganja žrtvu, Osnovno javno tužilaštvo u Pirotu je predložilo da mu se odredi mera pritvaranja, ali je sudija za prethodni postupak odbio predlog tužilaštva i izrekao meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa oštećenom, te naložio da kontrolu mere vrši Policijska uprava Pirot, na taj način što će se Miroslav M. javljati PU Pirot jednom nedeljno.

– Možemo se pitati da li je ovakva odluka sudije za prethodni postupak posledica loše napisanog zahteva tužilaštva za određivanje pritvora ili lično uverenje sudije da Miroslav M., kome je već ranije bila izricana ta mera i koji prema navodima medija ima kriminalnu prošlost, da će blaža mera ostvariti svrhu zaštite oštećene – stoji u saopštenju.

AŽC ističe da tužilaštvo u Pirotu nije odustalo od Sporazuma o priznanju krivice iako je kasnije tražilo meru pritvaranja. Takođe sud nije odbacio sporazum o priznanju krivice iako je nakon sklapanja tog sporazuma Miroslav M. nastavio da proganja žrtvu.

To, po rečima AŽC, predstavlja poraz obe institucije.

– Ubistvo Sanje M. je moglo biti sprečeno da su sud i tužilaštvo u Pirotu imali stvarnu želju da je zaštite, a ne da postupaju pro forme, i izdaju saopštenje u kome navode da su preduzimali mere i radnje iz svoje nadležnosti, iako su mere koje su preduzimali privilegovali Miroslava M. i omogućili mu da na monstruozan način ubije Sanju M. Iako Narodna skupština nije prihvatila predloge Autonomnog ženskog centra da se u Zakonu o sudijama i Zakonu o javnom tužilaštvu unese odredba po kojoj će se postupanje, odnosno nepostupanje sudije/tužioca koje je dovelo do nastupanja smrtnog ishoda ili teškog povređivanja oštećene ili svedoka, smatrati težim disciplinskim prekršajem, očekujemo da će Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca pokrenuti disciplinske postupke protiv sudija i javnih tužilaca u Pirotu koji su svojim pogrešnim postupanjem omogućili Miroslavu M. da ubije Sanju M – ističe AŽC.

AŽC ponavlja svoj zahtev da se uspostavi Nacionalni mehanizam za praćenje i analizu slučajeva femicida kako bi se uočili propusti i doneli zaključci koji bi pomogli da se takvi propusti više ne ponove na teritoriji te lokalne samouprave.

– U međuvremenu, zahtevamo od nadležnih ministarstava i Republičkog javnog tužilaštva da neodložno izvrše postupke interne kontrole i utvrde da li je bilo učinjenih propusta, informišu javnost o tome i sankcionišu odgovorne. Reagujte pre zločina, ne posle – zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari