Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović demantovao je pisanja pojedinih beogradskih medija da postoji mogućnost da država azilante iz Banje Koviljače smesti u napuštenu kasarnu u ovom gradu. Šef komisije Vlade Srbije za rešenje problema azilanata i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da je á“štetno i zlonamerno“ navoditi bilo kakve lokacije o smeštaju azilanata jer o tome još nema odluke.

Najavljeno je da će pitanje gde će biti smešteni azilanti i ilegalni imigranti iz Banje Koviljače vlada Srbije razmatrati juče, ali je sednica odložena.

Mahmutović je za Sto plus rekao da u ovom gradu nemaju ništa protiv azilanata, ali da ne postoji ni jedna napuštena kasarna. „Mi imamo dve kasarne, od kojih je jedna data na korišćenje Ministarstvu unutrašnjih poslova, a za druga je u procesu prodaje i za nju su zainteresovani brojni investitori. Dakle, kasarna u ovom gradu čak nije bila ni predlog razmatranja smeštanja azilanata iz Banje Koviljače“, rekao je Mahmutović. Pojedini beogradski mediji su naveli da država već pregovara sa lokalnim vlastima i Vojskom Srbije o preuzimanju nekog od objekata, kako bi rešila problem zbog kojeg je poslednje dve nedelje maltene stao život u Banji Koviljači.

Osim Novog Pazara kao jedno od mesta gde postoji mogućnost da azilanti budu smešteni, pominjani su se još i Surdulica, Aleksinac, Loznica i Ruma. „Činjenica jeste da ćemo razgovarati o tome da napuštene kasarne, škole i ustanove socijalne zaštite koje nemaju korisnike, budu iskorišćene za smeštaj azilanata“, rekao je Rasim Ljajić i ukazao da konačna odluka još nije doneta. „Dobili smo od Ministarstva odbrane spisak pet mogućih lokacija. Radi se o pet napuštenih kasarni. Treba da pogledamo u kakvom su stanju, koliko je potrebno za njihovu adaptaciju, treba da razgovaramo sa predstavnicima lokalnih samouprava i tek nakon svih analiza donećemo konačnu odluku o tome“, precizirao je Ljajić. On je ukazao da o pojedinim gradovima koje mediji pominju, „apsolutno nije ni bilo pomena“. „S jedne strane, mi imamo obaveze u procesu pridruživanja EU da ispunjavamo sve standarde u smislu smeštaja azilanata i lažnih migranata, a s druge, želimo da očuvamo unutrašnjepolitičku i društvenu stabilnost“, rekao je ministar.

Hoće da naškode Ljajiću

Gradonačelnik Mahmutović je istakao da su mediji povezali ovaj grad sa azilantima da bi „napravili štetu“ Rasimu Ljajiću, koji je upravo iz Novog Pazara. „Mi nemamo ništa protiv azilanata, ali mediji su vrlo zlonamerno osmislili celu priču da bi napravili štetu Rasimu Ljajiću“, rekao je Mahmutović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari