Objavljena je vest da azilanti iz Banje Koviljače treba da se presele u jednu od kasarni u Aleksincu ili Požarevcu. Na tu vest građani Aleksinca na čelu sa svojim predsednikom burno su reagovali i preko fejsbuka organizovali su protest.

Na tom protestu 500 Aleksinčana su ispred kasarne u gradu jasno dali do znanja da u svom gradu ne žele azilante. U Požarevcu je sasvim druga slika jer nijedna televizija u gradu, kao i većena ostalih medija nije objavila nikakvu vest o tome, pa su građani Požarvca bili uskraćeni za tu informaciju. Međutim, vest se prenela i mnogi zabrinuti građani obratili su se našiem listu sa predlogom da mi vidimo o čemu se tu radi i da gradske čelnike pitamo šta je tu prava istina. Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević rekao je da nema mesta panici i da azilanti neće biti smešteni u kasarnu „Sopot“ u Požarevcu jer su odmakli pregovori sa Ministarstvom odbrane o kupovini tog objekta za potrebe lokalne samouprave. Sa njegovom izjavom složili su se i predsednik gradske Skupštine Miomir Ilić, kao i narodni poslanik Žarko Pivac.

– Moje je mišljenje da od dolaska azilanata u kasarnu „Sopot“ u Požarevcu nema ništa iz razloga što smo duboko ušli u pregovopre sa Ministarstvom odbrane o kupovini kasarne „Sopot“. Taj čitav kompleks je razvojni potencijal grada Požarevca i mi se nećemo složiti da tu budu azilanti. Želja nam je da naš grad ima razvoj a ta kasarna može da bude razvojni potencijal Požarevca. S obzirom da smo duboko ušli u pregovore sa Ministarstvom odbrane mislim da će na predstojećoj sednici Skupštine grada biti doneta odluka da se otkupi kasarna „Sopot“ i zato ne vidim mogućnost da azilanti dođu u Požarevac – naglašava gradonačelnik Miodrag Milosavljević.

Poslanik u narodnoj skupštini Srbije Žarko Pivac deli mišljenje sa gradonačelnikom i dodaje da nije dobro što se ovakve stvari saznaju iz medija i da smatra da bi trebalo da predstavnici Ministarstva i komesirijata konktaktiraju predstavnike lokalne samouprave.

– Požarevac je grad koji nije ksenofobičan i zna se da u njemu nikad nije bilo problema da žive pripadnici drugih nacija, u ovom slučaju azilanti, ali smatram da je veoma loš način da se bez predhodnih razgovora izlazi u javnost sa ovakvim predlozima. Što se tiče samih građana moram da kažem zbog nekih situacija koji su se desili u Banji Koviljači da su me kontaktirali više desetina građana, koji su zbog ovoga uznemireni. Pre nego što se pristupi ovakvim stvarima treba razgovarati sa ljudima, videti da li postoji raspoloženje da se ovakvi neki centri otvaraju ili ne. U ovom trenutku u gradu ne postoji nijedna lokacija u kojima bi mogli da se smeste azilanti, bar za onu koju bi ja znao. Ponavljam još jedanput, što se tiče samih građana prema onim informacijama koje imam većina građana je protiv da Centar za azilante bude u Požarevcu – rekao je poslanik Pivac i najavio da će gradski čelnici po ovom slučaju vrlo brzo da se obrate javnosti.

Inače, kasarna „Sopot“ zahvata 12 hektara zemljišta i čitav kompleks zgrada, S obzirom da već poseduje izgrađenu infrastrukturu i zgrade lokalna samouprava planira da tu smesti objekte od javmnog značaja neophodne tom delu grada.

– U Sopotu nema dečjeg vrtića, pošte, zdravstvene ambulante i drugih sadržaja javnog značaja i da upravo kupovinom kasarne stvaramo mogućnost da se sve to dobije. Istvovremeno kada se završi Detaljni regulacioni plan predvideće se šta sve tu može da se izgradi a ja mslim da ima prostora i za neku vele trgovinu ali i za izgradnju privrednog potencijala grada. Zato smatramo da taj deo grada nema mogućnost razvoja ukoliko ne otkupimo tu kasarnu, imajući u vidu da se ona nalazi na putu za Kostolac. Gradsko veće predložiće Skupštini grada da donese odluku o kupovini kasarne „Sopot“ – kaže gradonačelnik Milosavljević.

Cena o kojoj se pregovara sa Ministarstvom odbrane za kupovinu kasarne „Sopot“ je oko 95 miliona dinara. Lokalna samouprava bila je zainteresovana i za kupovinu Doma vojske Srbije ali je od toga odustala pre više meseci iako je sopstvenim sredstvima učestvovala u sanaciji dela fasade tog objekta, Razlog je visoka cene Doma vojske koji se nalazi u samom centru gradskog jezgra. Verovatno slična sudbina neće zadesiti kasarnu „Sopot“ za koju je grad više zainteresovan.

Od Vojske Srbije kupili barutanu

Gradska vlast u Požarevcu od Vojske Srbije kupila je takozvanu „barutanu“, koja se nalazi na periferiji Požarevca, za proširenje Novog groblja.

– Barutana je kupljena za tri muiluiona dinara i ovih dana trebalo bi da isplatimo taj iznos. Zanimljivo je da kada smo na sednici Skupštine raspravljali o kupovini „barutane“ da su se tada i opozicione stranke i vladajuća koalicija složili da treba kupiti i kasarnu „Sopot“ jer je ona razvojna šansa grada Požarevca – kaže gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari