Posle skoro dva meseca priprema, 11 prijateljskih utakmica, raznih taktičkih uigravanja, brojnih saveta i kritika od strane selektora Dušana Ivkovića najbolji košarkaši Srbije današnjim susretom sa Italijanima (14.15, RTS 1) startovaće na Evropskom prvenstvu u Litvaniji. Naoštrenih pogleda i nakostrešene kose Nenad Krstić i saigrači u psihičkom i fizičkom smislu spremno će dočekati duel sa „azurima“ posle kojeg će imati jasniju sliku kada je reč o konačnom epilogu u grupi B.


– Svesni smo zaista velikog kvaliteta Italije. Mislim da u svaki meč moramo da uđemo maksimalno koncentrisano, jer smo pokazali da možemo da pobedimo najbolje, ali isto tako da izgubimo od dosta lošijih. Respektovaćemo sigurno i Italijane i sve ostale, to je način na koji možemo da dođemo do uspeha – realan je i oprezan Miloš Teodosić, jedan od najboljih evropskih plejmejkera.

Jasno je da će naša reprezentacija morati da pronađe način kako da zaustavi NBA vedete u redovima Italijana. Barnjani je u dresu Toronta dokazao da poseduje izvanredne individualne kvalitete. Korpulentne je građe, ima mekanu ruku, i pristojnu leđnu tehniku, mada mu je napad licem osetno kvalitetniji.

Galinari je prvo u Njujorku, a zatim i u Denveru potvrdio vrhunski potencijal. U pitanju je igrač koji može da igra na više pozicija. Najviše mu odgovara mesto krila ili četvorke. Krasi ga izuzetno dugačak korak prilikom polaska u dribling, dobar šut, međutim ukoliko ga čuvar pritisne i zatvori desnu stranu u stanju je da potpuno podbaci. Najsigurniju opciju u spoljnoj liniji selektor Simone Pjaniđani imaće u vidu Belinelija. Šuter Nju Orleansa opovrgao je kritičare, pokazavši da i u najkvalitetnijoj konkurenciji može izboriti pristojnu minutažu. Belineli ima znatno sigurniji šut iz mesta, mada je opasan i kada poziciju za šut gradi iz driblinga. Marko poseduje lep i visok izbačaj, tako da ga je teško izblokirati. Veoma je brz, naročito kada krene u dribling, što mu omogućava da i u prodor igri napravi prednost u odnosu na čuvara.

– Mislim da od starta EP moramo da pokažemo svoje pravo lice, a to pre svega znači jaku i čvrstu odbranu. Što se tiče prvog kola, Italija je sjajan napadački tim, ali mislim da smo mi još bolji u odbrani i da će to prelomiti utakmicu u našu korist – naglasio je organizator igre srpske reprezentacije.

Italijani imaju mali broj kvalitetnih igrača u rotaciji. Slabiji su na mestu jedinice, dok košarkaši sa klupe nisu u stanju da odigraju na nivou prve petorke. Pošto će naša odbrana posebnu pažnju posvetiti Barnjaniju, Belineliju i Galinariju, postoji verovatnoća da u prvi plan iskoči iskusni Mordente (solidan šuter) ili Amerikanac Heket.

Galinari Đorđevićev izum

U svom prvom mandatu u ulozi trenera čuveni Aleksandar Đorđević vodeći Milano imao je prilike da sarađuje sa u to vreme tinejdžerom Danilom Galinarijem. Proslavljeni srpski košarkaš bio je uveren da će Galinari pokazati kvalitet u NBA ligi. I danas je često u kontaktu sa Danilom, koga je podržavao i u trenucima kada je imao tešku povredu kolena.

Pjaniđani „promenio propise“

Opšte je mišljenje da su propisi FIBA organizacije promenjeni zbog Italijana. Pošto u kvalifikacijama nisu uspeli da izbore mesto na Evropskom prvenstvu, „azuri“ su se domogli Litvanije tako što je sa 16, šampionat Starog kontinenta proširen na 24 reprezentacije. Ovakav ustupak po prvi put učinjen je zbog selekcije koja je dva puta bila šampion Evrope, a ukupno poseduje 10 medalja sa kontinentalnog šampionata.

Post od 2007. godine

U kakvoj se krizi nalazi reprezentativna košarka Italije najbolje svedoči podatak da su propustili Olimpijadu u Pekingu, prvenstvo Evrope u Poljskoj i Svetsko takmičenje u Turskoj. Poslednji put su se pojavili na šampionatu Evrope 2007. godine u Španiji, na kojem su podbacili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari