I ovog proleća, posle obilnih kiša, pojavila su se nova i aktivirala stara klizišta u babušničkoj opštini, stradali su putevi do mnogih sela i vodovodna mreža. Komisija za procenu štete od elementarnih nepogoda stalno je na terenu i pokušava da sačini izveštaj o nastalim štetama.

I ovog proleća, posle obilnih kiša, pojavila su se nova i aktivirala stara klizišta u babušničkoj opštini, stradali su putevi do mnogih sela i vodovodna mreža. Komisija za procenu štete od elementarnih nepogoda stalno je na terenu i pokušava da sačini izveštaj o nastalim štetama. Prema rečima člana Komisije Ljubiše Pavlovića iz Direkcije za izgradnju i komunalni razvoj opštine, nova klizišta pojavila su se u Rakiti, Vučidelu, Crvenoj Jabuci i Dučevcu.
– U Rakiti je odsečen deo lokalnog puta Zvonce – Rakita u dužini od 150 metara, deonica puta kroz selo u dužini od 100 metara, pokidana je i vodovodna mreža i postojeći drveni prelazi preko Rakitske reke. U Vučidelu je oštećena deonica lokalnog puta od 100 metara, u Crvenoj Jabuci je oštećen put od dva kilometra do jedne mahale, kao i mahalski put u Dučevcu – kaže Pavlović.

Čekam da kuća padne

– Meni su u prošlogodišnjim klizištima stradale tri ekonomske zgrade i dve kuće. U ekonomskim zgradama čuvam pet krava, konja i 18 ovaca. Živimo od toga. Tražim pomoć kako bi se sve to saniralo. Smatram da, ako je ljudima širom Srbije kojima su kuće stradale u poplavama Vlada pomogla i izgradila nove, da treba da pomogne i meni. Svakog dana strepim da li će kuća ili neka od zgrada pasti i neko tom prilikom nastradati – kaže meštanin Ostatovice Miroslav Ilić.

Prema njegovim rečima, još je rano da se utvrdi šteta, ali preliminarne procene su da ona zasad u ova četiri sela iznosi oko šest miliona dinara, koje neće moći da obezbedi sama lokalna samouprava.
– Mi ćemo, naravno, posle obilaska terena sačiniti izveštaj i poslati ga Vladi Srbije od koje očekujemo pomoć. Očekujemo i izveštaj vodoprivrednog inspektora i predstavnika JP Srbijavode, koji su obišli teren – kaže Pavlović.
Pavlović podseća da nisu još sanirane štete od prošlogodišnjih tridesetak klizišta. Tadašnja šteta je procenjena na oko 20 miliona dinara.
– Naša komisija je u nekoliko navrata slala izveštaj Vladi, odnosno Ministarstvu za kapitalne investicije, i tražila pomoć. Dobili smo samo tri miliona dinara za srušene objekte i milion dinara od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu za saniranje lokalnih puteva. Pojedini stambeni i ekonomski objekti su stradali u Gorčincu, Gornjem Krnjinu i Ostatovici prošle godine i još nisu sanirani – kaže Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari