Učesnici protesta za zdravu pijaću vodu zalili su zrenjaninskom česmovačom Gradsku kuću u znak revolta što vlast ne rešava goruće pitanje u ovom gradu.

 Ispravnu pijaću vodu žele svi, i oni koji protestuju, naročito Zrenjaninci koji su potpisali peticiju a to je oko 6.000 građana, ali i oni koji ne učestvuju na javnim skupovima, čulo se na skupu koji je na Gradskom trgu održan proteklog vikenda. Okupljeni su poručili da zrenjaninska vlast radi samo kada je pod pritiskom javnosti i građana, a da je za šest meseci od kada deluje Udruženje građana „Naš grad, naša stvar“ problem vode postao javan.

– Vodu smo prosuli želeći simbolično da je vratimo onima koji nam je ovakvu daju na upotrebu. Ono što je sada važno jeste da se priprema novi tender za vodu za koji smo ukazali da kasni već mesec dana. Ima indicija da je tender napravljen za samo jednog izvođača – rekao je Zdravko Vujasinović iz UG „Naš grad, naša stvar“.

U protestu za zdravu vodu učestvovali su muzičar Panta Šiklja Nafta, koji je nastupio na Gradskom trgu sa programom posvećenim upravo zrenjaninskim problemima, ali i druge javne ličnosti, dramaturg Uglješa Šajtinac, bivša potpredsednica Skupštine Srbije Judita Popović, bračni par operskih pevača Ljubomir i Dragana Popović, brojni zainteresovani građani. Učestvovali su i stanari naselja Mala Amerika, koji su se ovom skupu pridružili kao grupa koja protestuje protiv postavljanja splavova. Na kraju je održana protestna šetnja glavnom Ulicom kralja Aleksandra. Gradska vlast za danas je zakazala konferenciju na kojoj će direktor Vodovoda i zamenik gradonačelnika izneti podatke o tenderu za prečišćavanje vode i tehnologiji za koju se grad ovoga puta odlučio. Biče to prilika da zainteresovana javnost iz prve ruke čuje da li je i kada tačno raskinut ugovor sa Vaserthenikom, da li će mobilno postrojenje za prečišćavanje vode, koje se namerava rentirati, komercijalno rešenje koje će plaćati građani ili će možda, poput užičke vlasti, zrenjaninska administracija potražiti materijalnu pomoć Vlade Srbije i time osloboditi još jednog nameta svoje sve siromašnije sugrađane. Dalje, kada će započeti zamena azbestnih vodovodnih cevi, koje će svako rešenje čiste vode anulirati, kao i koliko će koštati odšteta za prekinuti ugovor sa nemačkom kompanijom o gradnji fabrike vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari