Backović: Haški tribunal izricao doživotne kazne zatvora suprotno Statutu 1Foto: Ministarstvo pravde

Pomoćnik ministarke pravde Srbije Čedomir Backović ocenio je danas pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) da je Tribunal u Hagu izricao doživotne kazne zatvora suprotno svom Statutu.

Na sednici, na kojoj je razmatran redovni šestomesečni Izveštaj o radu Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MMKT) u Hagu, Backović je rekao da Statut Tribunala propisuje da Pretresno veće prilikom određivanja zatvorskih kazni treba da ima u vidu opštu praksu izricanja takvih kazni u sudovima bivše Jugoslavije, saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije.

Backović je rekao da je „činjenica da su kazne doživotnog zatvora za pet državljana Srbije izrečene mimo osnivačkog akta Tribunala“ i dodao da su one rezultirale „dalekosežnim posledicama“, da je bilo onih koji su u toku izdržavanja kazne umrli i da je zbog toga „još izraženija potreba da se ta pravna besmislica razreši“, navodi se u saopštenju.

On je ocenio, kako se navodi, da MMKT koji treba da okonča preostale postupke i reši sva sporna pitanja u vezi izdržavanja kazni, eventualnih revizija postupaka i pitanja arhiva, „još nije ostvario nijedan od svojih ciljeva do kraja“ i dodao da se nada da će sva preostala pitanja biti rešena do 2021. godine do kada mu traje mandat.

Pomoćnik ministarke pravde Srbije Nele Kuburović ukazao je, kako se navodi, da još nema odgovora SB UN na inicijativu Srbije da njeni državljani izdržavaju u svojoj zemlji kazne izrečene pred Tribunalom. Dodao je da se ne sme dozvoliti da to pitanje ostane nerešeno pre završetka mandata Mehanizma.

Backović je ponovio da je Srbija spremna da preuzme obavezu i odgovornost za izvršenje zatvorskih kazni izrečenih državljanima Srbije i prihvati međunarodni nadzor u vezi s tim, stoji u saopštenju.

„Nadležne institucije spremne su da pruže jasne garancije da se osuđena lica neće naći na prevremenoj slobodi bez odgovorajućih odluka Mehanizma“, rekao je Backović.

On je kazao i da Srbija „posebno insistira“ da za njene državljane osuđene pred Tribunalom važe isti uslovi za prevremeno puštanje na slobodu posle izdržane dve trećine kazne, navodi se u saopštenju.

Backović je, kako se navodi, rekao da do sada nije bilo odgovora ni na inicijativu Srbije da dokumentacija koja nije izvedena kao dokazni materijal bude vraćena organima koji su je dostavili.

Kazao je da se od porodice nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića kriju službeni izveštaji o njegovom zdravstvenom stanju, piše u saopštenju.

Backović je naveo da je Mladić bio podvrgnut operaciji u uslovima pandemije korona virusa uprkosa preporuci holandskih vlasti da se ne vrše medicinski zahvati koji nisu hitni.

Rekao je, kako se navodi, da se ne poštuje odluka Žalbenog veća da se informacije o zdravstvenom stanju Mladića dostavljaju njegovom medicinskom timu jednom nedeljno i dodao da za takvo ponašanje nema nikakvih sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari