Darko Šarić u pritvoru nema nikakve posebne zahteve, ponaša se kao pristojan i skroman čovek, izjavio je za Danas Šarićev branilac Radoslav Baćović nakon što je posetio optuženog šefa narko-mafije juče u pritvoru Specijalnog suda u Beogradu.

Baćović je potvrdio da je Šarić primio deset optužnica koje ga terete za šverc ukupno oko 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, kao i za pranje tako stečenog novca.

– Pripremamo odbranu, ali da li ćemo je izneti u ponedeljak, 24. marta, kada se Šarić prvi put pojavljuje pred sudom, ili kasnije tokom postupka, na šta imamo pravo, još nismo odlučili. U svakom slučaju, nećemo tražiti odlaganje, pretresi će se odvijati, kaže Baćović.

Dakle, zasad je izvesno samo da će se Darko Šarić u ponedeljak u sudnici kratko izjasniti o tome da li je razumeo optužnicu i da li se oseća krivim, dok detaljno iznošenje odbrane može biti odgođeno.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević potvrdio je juče da će Šarić biti ispitan i kao svedok u predistražnom postupku koji se vodi protiv bivšeg šefa kabineta ministra policije Branka Lazarevića zbog odavanja državne tajne.

Tokom jučerašnjeg dana u Tužilaštvu ovo saslušanje nije bilo zakazano. Kao što je poznato, Lazarević je osumnjičen da je informaciju da policija prati i prisluškuje pripadnike Šarićeve grupe odao advokatu optuženom za pranje novca Radovanu Štrpcu i biznismenu Rodoljubu Raduloviću, optuženom da je brodovima njegove kompanije švercovan kokain.

– Da li će biti još nekih krivičnih postupaka u kojima bi on imao drugu ulogu, o tome ćemo videti tek kada završimo neke predistražne postupke koji su u ovom trenutku u toku, naglasio je tužilac Radisavljević za RTS.

U ponedeljak, međutim, u sudnici trebalo bi da se prvi put pojavi i o optužnici izjasni još jedan član Šarićeve grupe – Nikola Dimitrijević zvani Džoni.

Iako ima isto ime i prezime kao šurak Branka Lazarevića, koji je pravosnažno osuđen 2011. godine za pranje Šarićevog novca na godinu dana kućnog zatvora, kao i da uplati 350.000 evra, reč je o sasvim drugoj osobi. Dimitrijević zvani Džoni naime od 2011. nalazi se na takozvanoj brazilskoj optužnici za šverc kokaina, koja ga tereti da je iznajmljivao kuće i ugovarao velike isporuke. Nedelju dana pre Šarićeve predaje, Dimitrijević se pojavio u Specijalnom sudu u Beogradu, gde je takođe advokat Baćović položio jemstvo od 200.000 evra u zamenu za odbranu sa slobode. Prema rečima portparolke Višeg suda Dušiće Ristić, Dimitrijević je u Specijalnom sudu dao izjavu da neće bežati niti se kriti dok traje suđenje. Prema navodima u medijima, Dimitrijevića je početkom marta uhapsila holandska policija po Interpolovoj poternici raspisanoj u Srbiji, da bi tek naknadno dobili obaveštenje da je poternica povučena. Dimitrijević je nakon toga pušten.

Na objedinjenim optužnicama za šverc ukupno 5,75 tona kokaina reč je o tovarima zaplenjenim u Urugvaju, Brazilu, Argentini i Italiji. Odbegli Radulović je na optužnici za argentinski tovar, a u bekstvu su još Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović. Dosad je devet okrivljenih već osuđeno sporazumom o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom.

Zaštićen let

Darko Šarić prebačen je prekjuče u Podgoricu iz Dominikanske Republike, iz grada Punta Kana zaštićenim letom avionom švajcarske kompanije „Džet avijejšen“, tvrdi podgorički portal Analitika. Prevoz bezbednosno interesantnih osoba ili tereta može biti izuzet iz uobičajenih protokola letenja kada se, posredstvom interneta, može saznati početna i krajnja destinacija i pratiti tok leta, naveo je portal. Na sajtu za praćenje leta fly podacima o putanji aviona sa Šarićem ne može se pristupiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari