Krešendo od kojeg iskreni pravoslavci zaziru: Kako smo od svih običaja za Badnji dan najviše zavoleli seču i paljenje?

Crvena tačka

Ostavite komentar


  1. Pustite narod da uziva u slobodi.Kako ne shvatate-napad na nas traje vec stotinama godina.Osmanlije,Austro-Ugarska,Hrvatske i muslimanske ustase,komunisti,Nato….Ja cestitam nasem narodu.Vera nas je odrzala,svi drugi narodi bi odavno nestali.Ovo je za istoriju.VENTiL na spoljne i unutrasnje pritiske.

  2. Nije tacno da Srbi ne idu u Crkvu (osim jednom godisnje), ali sve ostalo u ovom clanku, nazalost jeste tacno. Badnje vece treba da se obelezi skromno, u krugu porodice, a ovo divljanje po ulicama nema veze sa pravoslavljem i hriscanstvom.

  3. Auh,ovaj stavio dve alke,pa pomislio da je urbana faca…
    Isti selja ko i Marko Kolumnista…

  4. Svaka tebi cast druze, na tekstu, ali ovo nema ko ni da cuje, jer ne zeli, a jos manje da procita. Tako je i sa ostatkom Srbije. Oni koji su ovo razumeli davno su otisli iz Srbije

  5. Odlicno pogodjen tekst sa kojim se slazu svi koje znam i gnusaju se ovih novih nacina obelezavanja bozica.

  6. Pre nego nesto napisete u vezi crkve i odlazaka u crkvu obicaja slavljenja verskih praznika nemojte da vam bude tesko da nedeljom ujutro obidete neki od manastira na fruskoj gori, ali da vas upozorim zbog prevoza autobus iz kruga dvojke ne vozi do njih i nema wi-fi ( po povratku kuci ne bacajte kroz prozor razni otpad kroz prozor hvala)

  7. Reč „vaistinu“ je nešto novoizmišljeno i čega nema ni u staroslovenskom ni u crkvenoslovenskom rečniku.
    Pravilno je reči „uistinu se rodi“ ili „stvarno se rodi“ ili „zaista se rodi“, ali pošto je kod nas tradicija novokomponovana, takav nam je i rečnik, novokomponovani.

  8. Istina je takva da se većini neće svideti, ali ova strast ka paljenju je počela sa prvomajskim vatrama pre 70 i više godina, kada se svako selo takmičilo sa susednim selom čija će vatra biti veća. Velike vatre su komunistička tradicija, onda su komunisti polako menjali svoje stavove pa vremenom puštali brade i pozivali 90-tih na grupno paljenje badnjaka.

  9. Sve je u ovoj Srbiji dovedeno do apsurda,pa i praznici.Sve je apsolutno pogrešno,i to pogrešno se normalizuje i predstavlja kao normativ.Ovde je na delu sveobuhvatni inžinjering društva.

  10. Brutalizam na delu.Nekada je obican narod isao na utakmice.Sad idu oni! Nekada je obican narod isao u crkvu.Sad idu oni! Uskoro ce samo oni imati prava da izlaze iz kuca. A mi cemo u strahu ponovo da ih biramo.

  11. Имам 64 године и рођен сам у Новом Саду.Пола Сремац,пола Лала ,а вера ми православна. Салајка ,Подбара па чак и на тој несретној Клиси су се увек палили бадњаци чак у време комунизма јер то су били стари СРБСКИ ,стари НОВОСАДСКИ крајеви и обичаји су се држали без обзира на забране од старог режима.Пуцале су прангије, коњи су се јахали по ободима Новог Сада , по околним селима и све је било лепо и свечано. Ово сада ,доласком неких нових НОВОСАЂАНА је превршило сваку меру. Бахатост , урлање ,паљење свега и свачега да би ватра била већа и јача,виша,што и је одлика њиховог карактера,без обзира која је цена тога,да ли је то загађивање средине,могућност пожара,повреда то је мање важно само да би се приказало како су они ,ето ,сад већи Срби од нас чији су дедови увек сахрањивани са крстовима ,а њихови са петокраком на камену.

  12. Slazem se sa vecinom napisanog, ali me uzasno nerviraju generalizacije poput: Uvosteni od rakije spavaju u kanalu, al se nekako dogegaju do plamena da se ugreju. Tako binonda i svako mogao na osnovu tvoje fotografije da te etiketita kao metalca (a zna se po starim dobrim predrasudama da su metalci satanisti) pa je onda i logicno da pljujes po crkvi i obicajima

  13. Gospodin koji je Hrista nazvao „najpopularnijim bogom u poslednjih 2000 godina“ a Božić danom kada je Hristos „kako se veruje“ rodjen dakle ateista je, sada je odjednom mnogo stalo do hrišćanske vere i učenja (tačnije onoga kako on to interpretira) pa mu smeta veselje oko Božića. Zanimljivo.

  14. Zgražavali se kako za Novu Godinu u Nemačkoj Arapi prave nerede a ne vidim nikakvu razliku između te vrste proslave i ove kod nas.

  15. Treba pustiti ljude da odu do kraja. Nikakva objašnjenja i edukacija ne mogu da pomognu. Kasno je za edukaciju, propustili smo taj deo istorije, prosvetiteljskog apsolutizma kada su ozbiljne države ognjem i mačem naterale pučinu da šalje decu u škole.
    Mi smo uspešno ubili škole i sada nas treba pustiti da se bahatimo i iživljavamo do mile volje. I to ima svoj kraj. Naravno, na kraju toga biće kuknjave do neba, ali to smo i tražili.

  16. Ne idem u crkvu osim kad sam na nečijem krštenju jer je crkva obesmišljena kao Božiji dom i utočište vernika i sad služi za promociju nekulture i nemorala. Zadnji put sam bio pre nekoliko godina baš za Badnje veče na bogosluženju kada je veći deo omladine tradicionalno došao iz okolnih kafića u već alkoholisanom stanju i tradicionalno odeveni za izlazak a ne za odlazak u crkvu. Uz graju maminih i tatinih derišta koja se obavezno guraju u prve redove bez ikakvog srama i bez ikakvih opomena od strane crkvenih velikodostojnika i ostalih sugrađana shvatio sam da ta crkva više nema svoj smisao. Takođe kad sam na slavi kod kuma prisustvovao da sveštenik ispija piće kao da je na takmičenju shvatio sam ni tu mantiju ne nose više duhovnici već svako kome je omogućeno. Inače ja verujem da je vera dostupna na svakom mestu a ne samo u hramovima.

  17. Veoma često idem u crkvu ali nikada na paljenje badnjaka niti ga unosim u kuću. Taj običaj nije potvrda vere i dokaz crkvenosti. Ne zameram onima koji to poštuju i rade. Takođe mi nece nametnuti da ja to radim. Ako im je od vere neka je. Sve treba da je od vere. Lično u tome ne vidim smisao ni svrhu niti je to kanon. Konačno ni crkva nije propisala niti sveti oči naše crkve. Badnjak je običaj bez koga se može biti vernik.

  18. … почетком давних 90-их сам престао да идем у цркву за Бадње вече, кад су новокомпоновали кренули да се лактају и гурају ко ће први ући и ко ће стати ближе попу, рекох сам себи, што си ишао, ишао си, с оваквима ни до пољског клозета, распојасана о неваспитана багра и од тада је све горе и горе, нема то више ни мало везе с вером у Бога, само празнославље …

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.