Rudari Površinskog kopa „Drmno“, nakon dugotrajne borbe sa posledicama elementarne nepogode koja je zadesila pomenuti kop u julu ove godine, uspeli su da iz vode i mulja izvuku rotorni bager „SchRs 800“. Bager će biti transportovan na bezbednu lokaciju, na kojoj će u narednom periodu biti remontovan.


U ovom poduhvatu kostolačkih rudara učestvovali su zaposleni svih službi PK „Drmno“, koji su danonoćno radili na stvaranju preduslova za izvlačenje pomenute rudarske mašine. Do sada je ispumpano preko milion kubnih metara vode, a rudarima u narednom peridu preostaje borba sa više od 700 hiljada kubnih metara mulja.

-Priprema za sprovođenje tehničkog rešenja za izvlačenje bagera „SchRs 800“, koji je od izuzetnog značaja za proizvodnju uglja, posebno u nastupajućem, zimskom periodu, trajala je nešto duže od 72 sata, izjavio nam je Goran Horvat, direktor Direkcije za proizvodnju uglja PD „TE – KO Kostolac“. – Radilo se dan i noć, objašnjava Horvat i dodaje:

– Napravljen je nasip u obliku potkovice u koji je ugrađeno više od 3000 kubika lomljenog kamena. Potom je pomoćnom mehanizacijom otkopavan prostor oko bagera oko kojeg je bio mulj visine i do tri metra. Nakon toga, skinuti su stari i montirani su novi motori pogona transporta na bageru, koji su zahvaljući savremenim elektro instalacijama, povezani sa elektronikom koja se nalazila na drugom bageru „SRs 400“. Iz njegove kabine i preko njegovih komandi je pokrenut bager „800“, a zatim je i nastavljena operacija njegovog izvaačenja. Posobno je bilo važno da to uradimo do 12. septembra, jer meteorolozi najavljuju nove padavine, što bi nas svakako onemogućilo da sprovedemo plan izvlačenja bagera i celu priču vratilo na početak. Drugim rečima, vodili smo bitku i sa vremenom koju smo takođe dobili. -Inače, bager će biti transportovan oko 300 metara prema istočnoj granici kopa, gde će se u narednih mesec i po, do dva meseca, intezivno raditi na sanaciji svih oštećenja. Očekujemo da će ovaj izuzatno važan bager biti spreman za uključivanje u proizvodni proces iskopavanja uglja tokom zimskog perioda. Na kraju bih pohvalio sve zaposlene koji su učestvovali u realizaciji ovog posla jer smo sopstvenim snagama uspeli da nađemo rešenje za jednu savim neuobičajenu i tešku situaciju koja nas je zadesila. Naravno, posao će biti nastavljen i u narednom periodu kako bi i preostale mašine i rudarsku opremu, koja je ostala zarobljena u mulju, izvukli na sigurno i osposobili za proizvodni proces“, rekao je Horvat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari