U opštini Kučevo počeo je da cveta bagrem pa je sada pravo vreme da pčelari izvedu košnice na prvu, najvažniju ispašu u godini. Ukoliko ste dobro pripremili pčelinja društva preko zime, zaštitili od varoe i nozeme ne bi trebalo da imate veće probleme oko ispaše.

-Pčele su dobile signal iz prirode da se priroda budi, međutim nisu mogle da iskoriste prve medonoše. One pčele koje su bile dobro pripremljene za zimu i imale dobre zalihe, uspešno su krenule u obnovu društva. Prva ozbiljnija medonoša, dženerika, je ove godine izostala. Ona nama pčelarima jako znači zato što ima prvu veliku količinu nektara koju mi možemo da iskoristimo u većoj ekspanziji pčelinje zajednice pa našom tehnologijom pomažemo da brže razvije svoje leglo, kaže pčelar, Dragiša Martinović iz Neresnice.

Po izjavama stručnjaka na osnovu razvoja bagremovih pupoljaka u martu i početkom aprila, cvetanje bagrema se očekivalo već oko 20-25. aprila, međutim, zbog hladnog perioda koji je usledio, cvetanje je znatno odloženo, ali se još uvek svrstava u rano cvetanje. Može se računati da je na području opštine Kučevo bagrem u nizijskim delovima cvetao oko 1. maja, odnosno dan-dva pre ili posle 1. maja. U višim predelima cvetaće kasnije, što je pogodno za iskorišćavanje paše. Važna i zaista osobena karakteristika cvetanja ove godine je da na jednom istom terenu, u krugu od možda stotinak metara, početak cvetanja bagrema može da varira 5-7, pa i više dana, a ako se računa šire područje, krug od nekoliko kilometara, početak cvetanja se može razlikovati i za više od 10-12 dana. To će usloviti da cvetanje bagrema ove godine traje mnogo duže nego obično, u nizijskim krajevima najmanje 15 dana, a u brdovitim i do 20 dana pa možda i duže. -Zbog toga, niske temperature sa kišom, koje su obeležile početak maja, ne moraju da previše brinu pčelare jer će posle nastupiti lepo vreme koje se poklapa sa maksimumom cvetanja i medenja bagrema. Čist prirodan bagremov med je načinjen isključivo od nektara bagremovog cveta. Ovaj med je cenjen u Evropi zbog njegovog blagog ukusa i zlataste boje. Zbog njegove osobine da se veoma sporo ušećeri, odličan je za upotrebu sa onim namirnicama koje ga zahtevaju u tečnom stanju, kažu stručnjaci.

Bagremov med je čist, tečan i veoma lagan med i zbog toga je idealan za decu, ali ne mlađu od 12 meseci. Kada se nađe u ustima, oseća se njegov sladak ukus belog cveta bagrema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari