"Hvala doktoru Bajatoviću što je skrenuo pažnju na ovaj nesumnjivo veliki problem": Sagovornici Danasa o izjavi poslanika SPS-a da bi trebalo ukinuti bolonju 1Foto: A.K./ATAImages

„Ako se ne varam, Bajatović je doktorirao na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu „po bolonji”, pa verovatno govori iz tog iskustva, pošto nije stručnjak za obrazovanje“.

To za Danas kaže Jelena Jerinić, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union i poslanica Zeleno-levog fronta u Skupštini Srbije, komentarišući izjavu poslanika SPS-a Dušana Bajatovića da bi trebalo ukinuti sistem obrazovanja po bolonji jer je Srbija prestala da „proizvodi stručnjake“.

– Mogu da se složim da je visokom obrazovanju potrebna reforma, ali krivac za to nije bolonja, već pre svega činjenica da je država akreditovala brojne ustanove koje ne ispunjavaju ni bazične uslove za akreditaciju. Neke od tih ustanova vodili su istaknuti kadrovi Bajatovićeve stranke, a tek ćemo saznati ko je sve iz struktura vlasti na tim ustanovama stekao diplome – ističe Jerinić.

Ona dodaje da su neki pokušaji da se akreditacija oduzme fakultetima koji ne ispunjavaju uslove nisu uspeli.

– Pored Megatrenda, kome je dozvola za rad volšebno vraćena pre par nedelja, Nacionalni savet za visoko obrazovanje je u junu poništio i rešenje Nacionalnog akreditacionog tela kojim je ukinuta akreditacija jednom od fakulteta Univerziteta Union – Nikola Tesla, između ostalog i zbog brojnih nedostataka u vezi sa brojem i kompetentnošću nastavnog osoblja – kaže Jerinić.

Branimir Jovančićević, profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu i potpredsednik DS-a, smatra da je „dr Bajatović je dao vrlo interesantnu izjavu“.

– Svi mi koji se bavimo univerzitetskim poslom kada čujemo nešto tako od naučnog radnika sa tolikim istraživačkim i profesorskim iskustvom, duboko se zamislimo i zabrinemo. Gotovo sam siguran da će posle ove izjave univerzitetska javnost otvoriti raspravu na temu bolonjskog principa univerzitetskog školovanja, uz veliku zahvalnost doktoru Bajatoviću što nam je skrenuo pažnju na ovaj nesumnjivo veliki problem. Na ovaj način on pokreće toliko važnu reformu celokupnog obrazovnog procesa u Srbiji i stavlja sebe u red najozbiljnijih kandidata za mesto ministra za obrazovanje i nauku u Vladi Srbije – kazao je Jovančićević.

Srđan Verbić, profesor FEFA i nekadašnji ministar prosvete smatra da bi za razvijanje stručnjaka i obrazovanje uopšte bilo mnogo bolje da se ukine stranačko zapošljavanje nego bolonja.

– Uostalom, Srbija nikada stvarno i nije primenila Bolonjsku deklaraciju. Samo smo fingirali reformu visokog obrazovanja tako da sve ostane kako je i bilo. Prebacivati odgovornost na „strance koji nam kroje obrazovanje“ je samo bacanje prašine u oči – kaže Verbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari