Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović posredno je juče priznao da se istraga o malverzacijama sa regresiranim veštačkim đubrivom, zbog koje su uhapšeni bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin i vlasnik konsultantske kuće Ces mekon Zvonimir Nikezić, proširila i na poslove sa pšenicom.

Podsetimo, prethodnih dana bilo je najava „da je to moguće“, ali ne i potvrda da se predmet radi. Bajatović je izjavio da to neće uticati na poslovanje Azotare, niti će ta fabrika biti uništena ili vraćena špekulantima. Bajatović je dodao da „svako ko se ogrešio o zakon, trebalo bi da bude kažnjen“. On se na proslavi 50 godina Azotare požalio na „neprimereno ponašanje raznih lobija“ u aferi sa đubrivom.

– Ne mislim da treba da se branimo po medijima, niti mislim da ljude treba osuđivati u medijima, rekao je Bajatović, odgovarajući time na pritiske iz medija, koji uveliko spekulišu o tome da je Srbijagas sledeći na spisku, i to ne samo zbog transakcija koji su išli preko Azotare, nego i zbog nejasnoća u poslovanju drugih firmi koje su u vlasništvu tog javnog preduzeća, poput paraćinske Staklare, Sirćetno metanolskog kombinata iz Kikinde, Agroživa.

Predmet istrage mogao bi da bude i veliki broj posrednika koji se javljaju u lancu prodaje gasa, a svakako je jedan od apsurda to što se posrednička firma, registrovana na adresi Srbijagasa, pojavljuje i u distribuciji tog energenta preduzećima koja su u vlasništvu kompanije. Racionalnost poslovanja tog preduzeća, koje malo-malo pa zatraži poskupljenje gasa, najavila je i ministarka energetike Zorana Mihajlović, maltene kao jedan od prvih poteza nove vlade.

Interesantno je da je jučerašnja proslava pola veka od osnivanja Azotare, najpre bila predviđena u fabrici, dok je nastavak trebalo da se odigra u pančevačkom Domu vojske. U toku dana, međutim, pozivnica je promenjena, pa je mesto obeležavanja jubileja ostala samo fabrika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari