Politički analitičar iz Vašingtona i saradnik firme TSM Global Consultants Obrad Kesić smatra veoma pozitivnim to što je američki potpredsjednik Džozef Bajden prilikom nedavne posjete Bosni i Hercegovini poručio da entiteti nisu problem, niti prepreka ulaska BiH u Evropsku uniju.

– Ovo je prvi put da je jedan veoma značajan zvaničnik iz Sjedinjenih Američkih Država dao ovaku poruku i to su novi elementi, kao Bajdenova izjava da se sva pitanja u BiH, uključujući i eventualne ustavne promjene, moraju rješavati u BiH i da politički lideri moraju preuzeti glavnu odgovornost za traženje tih rješenja – istakao je Kesić u izjavi Srni.

Kesić smatra da je ovakva poruka Vašingtona prilika za premijera Republike Srpske Milorada Dodika da RS ostvari bolju saradnju sa Sjedinjenim Državama, jer u suštini opstanak entiteta u BiH nije doveden u pitanje.

– Ako to nije problematično, sve ostalo je mnogo lakše rješavati i doći do nekog sporazuma sa američkom administracijom – istakao je Kesić.

Prisustvo visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijera Solane sa Bajdenom u BiH, prema njegovim riječima, potvrđuje da se ništa novo nije desilo u odnosu Vašingotna prema BiH, jer je poznato da SAD imaju jedan pristup za BiH i Kosovo, a drugi za Srbiju. Kesić smatra da SAD ne mogu preuzeti liderstvo na Balkanu, jer imaju velike ekonomske probleme i krizu u Iraku i Avganistanu. On je naveo da su SAD već jasno definisale dvije ključne tačke svoje spoljne politike – jedna je da se potpuno iznova izgrade odnosi sa Rusijom, a druga je poboljšanje saradnje sa EU, koja je potrebna SAD.

– Smatram da posjeta Bajdena BiH, Srbiji i Kosovu pokazuje novu američku politiku prema ovom dijelu Balkana – naglasio je Kesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari