Američki potpredsednik DŽo Bajden je, pošto je Vikiliks objavio dokumenta o američkom špijuniranju japanskih zvaničnika i kompanija, u telefonskom razgovoru rekao japanskom premijeru Šinzu Abeu da SAD samo ograničeno nadziru prijateljske zemlje, javlja AP.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Abe je izrazio duboku zabrinutost zbog dokumenata o špijuniranju. Bajden je potvrdio opredeljenost SAD da se prikupljanje obaveštajnih podataka usredsredi na nacionalnu bezbednost, saopštila je Bela kuća, prenosi FoNet.

Abe je juče saopštio da se Bajden izvinio zbog izazivanja uznemirenosti u Japanu. Ukoliko su tvrdnje o špijuniranju istinite, ugroziće poverenje između dve zemlje, rekao je Abe u razgovoru sa Bajdenom, izrazivši očekivanje da će SAD sve ispitati i preduzeti odgovarajuće mere.

Predstavnik Vlade Japana Jošihide Suga izjavio je da su Abe i Bajden razgovarali telefonom na Bajdenov zahtev, prenosi Japan tajms. On nije želeo da kaže da li je potpredsednik SAD „priznao“ da je Amerika špijunirala japanske zvaničnike i kompanije od 2006, kako je otkrio Vikiliks.

Suga je citirao Bajdenove reči prema kojima SAD ne sprovode bilo kakve „aktivnosti koje bi naškodile poverenju u savez Sjedinjenih Država i Japana“, u skladu sa naređenjem koje je prošle godine potpisao američki predsednik Barak Obama. „Ta opaska nagoveštava da je NSA mogla špijunirati Tokio pre nego što je Obama izdao naređenje“, zaključuje Japan tajms.

Ovaj sajt navodi da u Japanu često kritikuju premijera Abea zbog blage reakcije na saznanje o američkom špijuniranju. Prave se i poređenja sa reakcijom nemačke kancelarke Angele Merkel na navode o nadzoru iz Amerike. Merkelova je tada „besno“ protestovala, podseća Japan tajms.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari