Potpredsednik SAD Džo Bajden doputovao je u nenajavljenu posetu Iraku, budući da je u ponoć zvanično okončana tamošnja američka borbena misija i kasnije se sastao s premijerom te zemlje Nurijem al Malikijem. Predsednik iračke vlade je izjavio da je njegova zemlja „nezavisna“ pošto SAD zvanično obustavljaju borbene operacije. Prema njegovim rečima, borbene snage Iraka će se sada hvatati u koštac sa svim pretnjama, i domaćim i stranim. „Irak je od danas suverena i nezavisna zemlja“, kazao je Al Maliki u televizijskom obraćanju naciji. „Naše bezbednosne snage će preuzeti rukovodstvo kada je reč o bezbednosti i odbrani države i otklanjanju svih opasnosti koje prete zemlji, i domaćih i stranih.“

Zvaničnici su rekli da će Bajden preduzeti inicijativu za okončanje političkog zastoja koji je nastupio u Iraku nakon izbora održanih 7. marta ove godine koji nisu rezultirali jasnim pobednikom. Vlada nije formirana ni pet meseci nakon izborne utakmice. Bajden je prvenstveno posetio Irak da bi predstavljao administraciju američkog predsednika Baraka Obame na današnjoj ceremoniji „Promena komande i promena misije“, gotovo sedam i po godina posle invazije izvršene marta 2003.

Obama je sinoć u televizijskom obraćanju američkom narodu govorio o Iraku u cilju objavljivana zvaničnog okončanja borbenih operacija SAD u toj zemlji. Uoči njegovog obraćanja analitičari su izrazili očekivanje da će lider SAD takođe iskoristiti priliku da iznese argumente u vezi s operacijama u Avganistanu. Od njega se takođe očekivalo da stavi akcenat na rešenost Amerike da unapredi stabilnost i bezbednost iračkog naroda. Poslednja američka brigada napustila je Irak pre dve nedelje, dok će oko 50.000 vojnika SAD ostati u ovoj zemlji i pružati podršku iračkim snagama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari