Dvoje kandidata za potpredsednike SAD, republikanka Sara Pejlin i demokrata Džo Bajden učestvovali su u televizijskoj debati organizovanoj na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu. Tom prilikom, rivali su razmenili oštre reči o finansijskoj krizi, klimatskim promenama i spoljnoj politici. Bajden je pokušao da dovede u vezu Pejlinovu i američkog predsednika Džorža Buša, navodeći da aktuelni šef države nije učinio nikakav značajniji napredak.

Pejlinova je, takođe, bila prinuđena da se brani od navoda da je neiskusna i naglasila da će republikanski predsednički kandidat Džon Mekejn doneti promene. Ona je optužila demokratskog kandidata za šefa države, Baraka Obamu, da „maše belom zastavom predaje u Iraku“, aludirajući na njegovo odbijanje da u Senatu podrži pokretanje invazije na tu državu pre pet godina. Bajden je odgovorio na takve tvrdnje navodima da su republikanci vodili pogrešnu politiku prema Iraku.

Dosta pažnje učesnici debate posvetili su ekonomskoj krizi s kojom se trenutno suočavaju SAD. Prema mišljenju Pejlinove, „pohlepa i korupcija“ na Vol Stritu izazvale su finansijske nedaće. Guvernerka Aljaske naglasila je da će Mekejn, u slučaju da postane predsednik, „ostaviti po strani pristrasnost“ i uhvatiti se u koštac sa krizom. Ona, takođe, smatra da pripadnici iz srednje klase nikada više ne treba da se slepo uzdaju u šefove Vol Strita.

Bajden je kazao da su ekonomski problemi posledica loših političkih poteza koje je Buš preduzimao proteklih osam godina i optužio Mekejna da „nema mnogo dodira s ekonomijom“. Demokratski kandidat za potpredsednika branio je Obamin plan o povećanju poreza domaćinstvima čiji prihodi su veći od 250.000 dolara, naglasivši da je takva incijativa „pravična“, za razliku od Mekejnovih predloga o finansijskim olakšicama za velike kompanije. Prema anketama sprovedenim nakon debate, gledaoci smatraju da je Bajden bio ubedljiviji od Pejlinove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari