Javna podrška američkog lidera istopolnim brakovima po svim merilima posmatra se kao prekretnica. Ne samo da je postao prvi predsednik SAD na dužnosti koji se javno izjasnio povodom ovog pitanja nego je stao na stranu nečega što mnogi smatraju poslednjim pokretom za građanska prava.

Obama je, smatra stručna javnost, obezbedio moćan dokaz da se vrlo brzo menjaju mišljenja o pitanju koje je pre samo pet godina smatrano politički otrovnim. Isto tako, procenjuje se da je ovo i te kako smeo politički potez, imajući u vidu da su birači podeljeni povodom ovog pitanja. Stoga je za očekivati žestoku debatu u izbornoj godini.

Samo dan pre nego što je objavio ovaj istorijski stav, birači u Severnoj Karolini, koja važi za kritičnu državu za Obamu i gde će na leto biti održana konvencija demokrata, odobrili su ustavne amandmane kojim se zabranjuje brak između osoba istoga pola.

Verovatni Obamin protivkandidat na novembarskim izborima, republikanac Mit Romni vrlo brzo je objavio da je oštar protivnik istopolnih brakova. Čini se da bi ovo pitanje moglo da promeni raspoloženje među glasačkim telom, naročito među crnim i latino biračima, dvema grupama koje su znatno doprinele Obaminim uspesima, tvrde upućeni. Deo stručne javnosti takođe ukazuje da bi radnička klasa, belci, kao i religiozni birači u važnim državama poput Ohaja i Pensilvanije, te konzervativci i nezavisni birači u Ajovi i Nevadi mogli potencijalno da promene poziciju prema Obami.

Ipak, pojedini poput Pola Alena Beka, profesora na univerzitetu Političkih nauka u Ohaju, smatraju da nema puno dokaza koji potvrđuju da će Obamu ova odluka koštati glasova crnih birača.

„Afro-američki birači, koji manje simpatišu gej brakove od belaca, i dalje gaje veliki entuzijazam prema Obami, a njegova odluka neće ništa promeniti“. Ipak, Bek smatra da bi stav predsednika povodom ovog pitanja mogao da utiče na duboko religiozne birače.

Obamina odluka je iznenađujuća za mnoge demokrate imajući u vidu da je doneo čovek koji je prvi crni predsednik SAD. Kao obrazloženje za njegovu neplaniranu odluku pojedini navode da je možda isforsirana budući da je potpredsednik Džo Bajden, tokom televizijskog intervjua u nedelju, javno podržao brak između osoba istog pola. Čuju se i ocene da je ovo veoma rizična politička odluka, a neki komentatori se čak pozivaju na zakon Lindona Džonsona iz 1964. o građanskim pravima kojim je zabranjena rasna segregacija na javnim mestima.

„Ako ste vi neko koga brine ovo pitanje, nećete zaboraviti gde ste bili kada je predsednik objavljivao ovu odluku. Ovo je prvi put da vidimo predsednika SAD koji pred kamerama objavljuje da pripadnici seksualnih manjina treba da budu tretirani jednako po zakonu. Poruka koju je poslao je prekretnica“, smatra Čed Grifin, predsednik Organizacije za zaštitu prava gej populacije“.

Ričard Sokarides, vodeći gej aktivista koji je služio kao savetnik Bila Klintona za pitanja istopolnih brakova, smatra da Obama može pomoći izgradnji nacionalnog konsenzusa.

Svet pozdravlja, Vatikan bez komentara

Vašington – Većina svetskih aktivista za prava LGBT osoba pozdravila je podršku predsednika SAD Baraka Obame istopolnim brakovima, ali smatra da je legalizacija istih u većini zemalja „daleko od stvarnosti“. Najveći protivnik gej brakova, Vatikan, nije imao komentar na izjavu Obame, ali su se oglasili katolički političari mnogih zemalja, osudivši izjavu američkog predsednika. Istopolni brakovi legalizovani su u Kanadi, Argentini, nekoliko evropskih zemalja, Južnoj Africi i šest američkih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari