HipoFerajns bank nije želela da komentariše taj neprijatni događaj, ali je podvukla da se njeno partnerstvo sa Fudbalskim klubom Bajern iz Minhena nastavlja, pa i reklamna kampanja pod nazivom „Gde se vaš novac najbolje oseća“, u kojoj je Uli Henes promoter.


Henes je, napominju ne bez izvesnog likovanja gotovo sve nemačke novine, do prošlog vikenda bio simbol za mnogo šta – ne samo za uspeh i poslovni primer FK Bajern. Utoliko je veći šok koji je tokom vikenda izazvao poreski skandal u kome je glavni lik niko drugi do baš Henes. Njegov je ugled sveprisutne javne ličnosti čija se reč uvažavala, smatraju komentatori, nepovratno izgubljen, ali se izrazito žure da dodaju kako je ne samo u Nemačkoj cenjeni Bajern mnogo više od Henesa, te da Bajernov ne samo profesionalni ugled nego i ugled retko dobro finansijski sređenog preduzeća ne može trpeti. Naprotiv, podvlači Frankfurter algemajne cajtung, Bajern bi mogao i da profitira transformacijom iz kluba kojim je vladao patrijarh (Henes) ka jednom kolektivnom, transparentnom rukovođenju preduzećem, za šta je u klubu navodno već postavljen temelj.

Nedeljnik Fokus, kojem je sedište baš u Minhenu, krajem prošle nedelje objavio je da je predsednik FK Bajern i vlasnik fabrike kobasica, bivši nemački fudbalski reprezentativac Uli Henes još u januaru sam sebe prijavio nadležnim organima da je tokom niza godina u Švajcarskoj posedovao tajni konto na kome je od nemačkih poreskih organa krio milione. O koliko se miliona tačno radi, računica je kojim se bave svi nemački mediji i poreski stručnjaci, ali su rezultati različiti. Da se radi o više miliona evra nema sumnje, dok Tomas Ajgentaler iz Nemačkog poreskog sindikata špekuliše i sa celih 12 miliona.

Uli Henes je, ne propušta da podvuče nemačka opozicija (SPD i Zeleni) bio blizak i saveznoj nemačkoj i bavarskoj vlasti, navodno je čak često prisustvovao sednicama rukovodstva bavarske Hrišćansko-socijalne unije, pa je poreskim otkrovenjem od vikenda opoziciji pružio priliku da poentira u sukobu s kancelarkom i njenim koalicionim partnerima oko poreskog sporazuma sa Švajcarskom koji je, zbog protivljenja opozicije, prošlog decembra pao u Bundestagu. Jedan od javnih lobista za ovaj sporazum bio je i Uli Henes, dok je opozicija smatrala da rešenja koja predlaže nemačka vlada amnestiraju perače novca i nemačke građane, kao što je Henes, koji u Nemačkoj uživaju, ali odbijaju da tome uživanju iz svoga džepa doprinesu. U mnogim javnim nastupima Henes se protivio uvođenju poreza na imovinu i povećanju oporezivanja bogatih.

Nemačka kancelarka koja, doduše, ne baš čestom javnom podrškom igri Bajerna delikatno koristi taj nemački brend kao dokaz ispravnosti nemačke pa i svoje politike, preko svog portparola Štefana Zajberta je izrazila i vlastito razočaranje otkrićem od prošlog vikenda, ali je, suprotno opoziciji, to za nju još jedan dokaz da sporazum sa Švajcarskom mora biti potpisan.

Moguća višegodišnja robija

Slučaj Ulija Henesa, sa kojim je nemačka reprezentacija 1974. osvojila Mondijal, otvorio je u nemačkoj javnosti mnoge rasprave: moralne, političke, spoljnopolitičke, ekonomske. Ali prvo što će nadležni organi morati da reše jeste da li je Uli Henes samoprijavljivanjem sebi obezbedio amnestiju od krivične odgovornosti. Prema informacijama medija u Minhenu, tokom marta su istražni organi pretresli Henesovu kuću, što bi, prema mišljenju pravnika, koje prenosi Frankfurter algemajne cajtung, moglo da znači da je Henes i u prijavi bio protivrečan i nedorečen, da dakle nije prijavio punu istinu, pa bi mu u tom slučaju pretio sudski postupak koji bi mogao da se završi i izricanjem višegodišnje robije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari