Posle formiranja fascinantnog Vrta kneginje Ljubice na prostoru Ergele „Ljubičevo“, javnosti je svečano predstavljen nedavno završeni, drugi deo ovog bajkolikog prostora , pred okupljenim predstavnicima lokalne samouprave, preduzeća, ustanova, medija i građana.


Direktor Javnog preduzeća „Ljubičevo“, Vladan Janković, je u izjavi za javnost naglasio da se u ovom Ergeli nastavlja onim putem kojim se krenulo pre dve godine, na uređenju samog Ljubičeva, ali i na oporavku samog preduzeća. On se zahvalio gradu Požarevcu na nesebičnoj podršci koju pružaju Ljubičevu, Fondu za zaštitu životne sredine koji je prihvatio projekat, kao i preduzeću Rekultivacija i ozelenjavanje iz Kostolca koje je uredilo park.

Predsednik Komisije za izradu i praćenje realizacije programa korišćenja sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine, narodni poslanik Žarko Pivac, je prilikom otvaranja ove, druge faze uređenja parka, rekao: – Možda je pre dve godine izgledalo nestvarno da će za tako kratko vreme nastupiti tolike promene u samom Javnom preduzeću Ljubičevo, međutim, kao što i sami vidite, desilo se toliko dobrih stvari, počev od upravne zgrade, ulaganja u samu firmu i obogaćenja turističke ponude. Ono što je uloga Fonda za zaštitu životne sredine i, naravano, grada Požarevca, je da pomogne JP i da vratimo onaj stari sjaj, kao što i gradu želimo da vratimo stari sjaj. Proše godine imali smo otvaranje prvog dela parka i oko 2 miliona i 400 000 dinara je uloženo u taj, prvi deo. Ne zaboravimo pomoć i podršku Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ koje je pomoglo da se uradi rasveta u parku. Ovo je drugi deo, vrednost je oko 3 miliona 400.000 dinara, koje je Fond za zaštitu životne sredine odvojio. Obnovljen je i spomenik ljudima koji su stradali u Drugom svetskom ratu, a koji su bili zaposleni u ovom Javnom preduzeću. Takođe, trafostanica, uz nesebičnu pomoć Elektromorave je obnovljena, a Direkcija za izgradnju grada Požarevca je pomogla oko asfaltiranja. Dakle, kada svi imaju dobru volju, dešavaju se ovakve stvari, dešava se to da se Ljubičevo vraća na put stare slave. Pivac je pozvao sve žitelje Požarevca, ali i Srbije da dođu u Ljubičevo, gde zaista ima šta da se vidi, posebno nakon uređenja površina od oko tri hektara, pod travom, cvećem, sa fontanom, klupama i raskošnim krošnjama.

Direktorka PD Rekultivacija i ozelenjavanje, koje je bilo izvođač radova, kako u prošlogodišnjoj, prvoj fazi, tako i u drugoj, Nataša Savić, istakla je da će nastaviti sa uređenjem i ovih površina, ali i onih koje će se ubuduće sređivati.

Za prisutne je na otvaranju bila omogućena vožnja fijakerom, a tu priliku je, među prvima, iskoristio gradonačelnik Miodrag Milosavljević sa suprugom Sekom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari