Kandidat koji sve brže ide ka vrhu na predsedničkim izborima u Francuskoj, centristički lider Fransoa Bajru, juče je dobio novu podršku, jer su rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazali da javnost jedva pravi razliku između njega i socijalističkog kandidata Segolen Roajal. Anketa, koja ocenjuje predsedničke kvalitete kandidata, smestila je Bajrua i Roajalovu na isti stepen kompetencije, naime 22 odsto ispitanika se opredelilo za taj stav, dok je u pogledu predsedničkog ugleda Roajalova za samo jedan glas ispred Bajrua.

Kandidat koji sve brže ide ka vrhu na predsedničkim izborima u Francuskoj, centristički lider Fransoa Bajru, juče je dobio novu podršku, jer su rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazali da javnost jedva pravi razliku između njega i socijalističkog kandidata Segolen Roajal. Anketa, koja ocenjuje predsedničke kvalitete kandidata, smestila je Bajrua i Roajalovu na isti stepen kompetencije, naime 22 odsto ispitanika se opredelilo za taj stav, dok je u pogledu predsedničkog ugleda Roajalova za samo jedan glas ispred Bajrua. Ispitanici su jedva bili u stanju da naprave razliku između političkog programa rada Roajalove i Bajrua.

Francuzi ne veruju ni levici ni desnici

Pariz – Otprilike 61 odsto Francuza ne bi poverilo upravljanje zemljom ni desnici ni levici, a 46 odsto njih se još uvek nije odlučilo za kojeg će kandidata glasati na predsedničkim izborima 22. aprila, pokazalo je juče objavljeno istraživanje instituta Ipof. Prema rezultatima istraživanja čiji je deo objavio dnevni list Mond, tokom protekle godine između 60 i 70 odsto građana imalo je negativan stav prema velikim strankama. Samo 21 odsto ispitanika reklo je da veruje desnici, a 17 odsto njih levici, pokazalo je istraživanje u kojem je učestvovalo 5.239 ljudi. Mond prenosi i da 53 odsto ispitanika smatra da ishod predsedničkih izbora neće doneti gotovo nikakve promene Francuskoj, dok 46 odsto njih ima suprotno mišljenje. Beta,AFP

Konzervativni kandidat Nikola Sarkozi i dalje zauzima vodeću poziciju u okviru svake kategorije ispitane tokom sprovođenja ankete LH2 u kojoj je učestvovalo 1.000 ljudi, a koja je sprovedena 9. i 10. marta. Uz rezultate ankete, koji su juče obelodanjeni u levičarskim dnevnim novinama Liberasion, nisu obelodanjene granice dozvoljenih grešaka, ali se za ankete sličnog obima obično računa odstupanje od plus minus tri odsto glasova.
Sve veći napredak Bajrua zabrinjava i Sarkozija i Roajalovu. Do sada su najmanje dva ispitivanja javnog mnjenja, sprovedena tokom proteklih nedelja, pokazala da ukoliko se Sarkozi i Bajru suoče u konačnoj rundi glasanja u maju, postoje šanse da centrista pobedi. „Faktor Bajru“ naterao je i Sarkozija i Roajalovu da prilagode svoju kampanju tako da ubede glasače da izaberu desnicu ili levicu, a ne sredinu. Sarkozi i Roajalova su dugo posmatrani kao jedina dva kandidata koja bi se mogla suočiti u konačnom krugu glasanja za novog predsednika Francuske.
Anketa LH2 pokazuje da se Bajru nalazi i ispred Sarkozija i ispred Roajalove u jednoj kategoriji, naime kada je u pitanju iskrenost. Čak 38 odsto ispitanika smatra da je Bajru najiskreniji, u poređenju sa 26 odsto glasova, koliko su dobili Sarkozi i Roajal. Prikupljajući sve veći broj potencijalnih glasača, barem kako pokazuju ankete, oni koji podižu zastavu sa Bajruovim likom posmatrani su kao glasači sa promenljivim stavom, kao oni koji su u stanju da promene mišljenje nakon prvog kruga glasanja 22. aprila. Stručnjaci koji sprovode ankete saopštavaju da je gotovo 40 odsto građana još uvek neopredeljenog stava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari