"Zar mu je baka iz Lapova potrebna da ukaže na probleme u zdravstvu?": Dejan Žujović o Lončarevim razgovorima sa građanima 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će svakog petka u prostorijama ministarstva razgovarati sa građanima o problemima u zdravstvu. Ovo ipak nije prvi put da predstavnici vlasti najavljuju ovaj vid „podrške građana“, zbog čega se postavlja pitanje: Da li je ovo samo još jedna u nizu populističkih mera?

Najavljeni razgovori trebalo bi da se održavaju svakog petka od 10 do 12 časova, a u saopštenju Ministarstva zdravlja se navodi da je cilj da Lončar od građana lično čuje sa kojim teškoćama se susreću u ostvarivanju prava na zdravlje.

Pulmolog Dejan Žujović za naš list kaže da ne želi biti kritizer, ali da ministru daje dva predloga.

"Zar mu je baka iz Lapova potrebna da ukaže na probleme u zdravstvu?": Dejan Žujović o Lončarevim razgovorima sa građanima 2
foto FoNet /DAK photo

„Da izanalizira učinak kontakta i razgovora sa narodom svoga šefa koji ih je nekada praktikovao. Druga stvar, za analizu stanja u našem zdravstvu postoje adekvatne ustanove i službe. Ukoliko pribegava ovim metodama, da li to znači da je sistem zakazao? Populizam, nestručnost, pribegavanje vaninsituconalnim rešenjima, ali i neodgovornost su obeležja ove vlasti. Poslednjih 12 godina upravljaju našim zdravstvenim sistemom i sada im je potrebna baka iz Lapova da im kaže šta su upropastili“, ističe Žujović.

On navodi da ministar treba da oslobodi nadležne institucije od svojih partijskih poslušnika.

„Možda mu se na stolu onda nađe nenašminkana statistika i prava procena situacije. Problem je samo kako onda pogledati sebe u oči i kako spoznati svu svoju neuspešnost, svoje neznanje i neadekvatnost za delegiranu funkciju? Baka iz Lapova, ipak, manje boli“, zaključuje Žujović.

Zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić navodi da su potezi svih ministara u Vučićevim vladama bestidno populistički.

Dragana Rakić
foto FoNet Ana Paunković

„Svi se oni trude da imitiraju Vučića u populizmu i tobožnjoj brizi za običnog čoveka. Sam Vučić je u više navrata najavljivao da će razgovarati sa građanima kako bi bolje razumeo njihove probleme i pokušao da ih reši, ali ostalo je nedorečeno da li su se takvi razgovori uopšte desili“, kaže Rakić.

Zbog ovoga ona smatra da i ovu izjavu Zlatibora Lončara da će razgovarati sa građanima o problemima u zdravstvu treba shvatiti kao lošu imitaciju Vučićevih „nije se desilo“ razgovora sa građanima.

„Naravno da ministar Lončar koji je i sam lekar jako dobro zna šta je uzrok svih problema u srpskom zdravstvu – a to je kriminalni i korumpirani režim čiji je udarni „špric“ i sam Lončar. Zdravstveni sistem Srbije će moći da se reformiše i oporavi tek kada ljudi poput Zlatibora Lončara, ministra spremnog na sve, budu sedeli na nekim drugim mestima, recimo u Zabeli, a ne u ministarskim foteljama“, zaključuje Rakić.

Koji su sve političari imali „direktan“ kontakt sa građanima?

"Zar mu je baka iz Lapova potrebna da ukaže na probleme u zdravstvu?": Dejan Žujović o Lončarevim razgovorima sa građanima 3
foto Beoinfo

Verovatno se većina građana videvši ovu Lončarovu izjavu setila ministra Gorana Vesića i njegove pokretne kancelarije, odnosno „Vesićomobila“.

„Pokretna kancelarija“, koju je Goran Vesić predstavio u jesen 2021. godine, građane Srbije navodno ništa nije koštala, budući da je, kako je tada objasnio, advokat Nemanja Aleksić iz Novog Sada zakupio kamper i dao mu na korišćenje na nekoliko meseci.

„Vesićomobil“ je početkom ove godine dobio i naslednika; kao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, pod nazivom „kombi kancelarija“, a koštaće i same građane.

Dostignućima svoje “pokretne kancelarija” Vesić se gotovo svakodnevno hvalio, a među najvećima su sigurno ona iz oktobra 2021. godine kada je meštanima sela Senaja kod Mladenovca postavljeno ogledalo na opasnoj krivini, a žiteljima Malog Mokrog Luga zakrpljena je rupa na putu.

Tokom masovnih protesta „Srbija protiv nasilja“, Aleksandar Vučić je na svom Instagram profilu najavio da će ponovo otvoriti svoja vrata za ljude iz svih delova Srbije jer želi “da čuje njihove muke i probleme”.

Sedam godina pre toga, Vučić je obećao da će redovno primati građane na razgovor, kako bi “video koji problemi mogu da se reše”. Od toga se u međuvremenu odustalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari