Persa Kićanović iz Brđana kod Gornjeg Milanovca jedna je od najstarijih žitelja Srbije. Ovih dana slavi 104. rođendan u krugu svoje porodice, četvoro dece i 16 unuka, praunuka i „belih pčela“.


Baka Persa kaže da je rođena u jesen 1908. godine i pokazuje ličnu kartu u kojoj piše 1909. Objašnjava da su je u martu te godine krstili u manastiru Vujan, što je upisano u knjige kao datum rođenja.

Puna je priča i sećanja, a kaže da jedva čeka rezultate upravo završenog popisa stanovništva u Srbiji, da vidi da li je najstarija u Srbiji. – Nadala sam se da će to prekjuče obnarodovati, ali preksinoć o tome govoriše i ništa ne rekoše koliko najstariji ima godina – kaže ona.

Rođena je u Brđanima gde se pre 81 godine udala za Krstu Kićanovića i rodila tri kćerke i sina Miroslava koji ima 76 godina i koji sada brine o majci.

– Sva su mi deca živa i zdrava, a najstarija ćerka Nada ima 79 godina. Imam sedmoro unučadi, petoro praunučadi i četiri „bele pčele“, ali vidim da sadašnje ženskinje sve manje rađaju dece, a to nije dobro, jer porod je najveće bogatstvo – priča baka Persa.

Najveći deo svog života provela je sa svojim Krstom radeći u kafani pored Ibarske magistrale, poznata kao Radojkina kafana, gde se svega nagledala i naslušala, „gde je prolazila svaka ala i vrana od svih vojski, do običnih putnika“

Ona kaže da su joj u sećanju ostali nemački vojnici koji su bili okupatori srpskog naroda, ali su u kafani bili kulturni i pristojni, sve što popiju i pojedu uredno plate dok to drugi nisu radili.

– Nikada nisam pušila niti pila alkohol, nikada nisam koristila pomade, stalno sam radila i odmarala, nisam se nervirala jer sam život prihvatala onakav kakav jeste, a trgla sam na babu koja je živela 108 godina – objašnjava „recept“ za dugovečnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari