Od avgusta ove godine RTB Bor će korporaciji “Jura” za potrebe fabrika elektro setova koje će ova južnokorejska kompanija do tada izgraditi u Nišu, isporučivati 350 tona bakarne žice mesečno, dogovorili su generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski i Kanghan Yoon, generalni direktor korporacije “Jura” za Evropu.

Kako prenosi Služba za informisanje RTB Bor, prvi čovek borskog basena rekao je da je RTB je spreman da mesečno “Juri” isporučuje 350 tona visokokvalitetne bakarne žice, odgovarajućeg profila i to onom dinamikom koja južnokorejskoj kompaniji odgovara, uz garanciju kvaliteta i doslednosti u isporuci robe.

– U Nišu gradimo dve fabrike, jednu za konfekcioniranje kablovskih setova koji se koriste u automobilskoj industriji i drugu u kojoj će se, pored konfekcioniranja, kablovi i proizvoditi. Prva će biti izgrađena do aprila ove godine, a druga do kraja jula, pa smo došli da na vreme sa borskim kombinatom dogovorimo ulaznu sirovinu, izjavio je tim povodom Kanghan Yoon.

Inače, korejska korporacija “Jura” u devet fabrika u Evropi zapošljava preko osam hiljada radnika. U fabrici u Rači, koja je izgrađena prošle godine, posao je dobilo 1.200 ljudi. Korejska korporacija ima nameru da u Srbiji proširi posao.

Velika šansa i za lamele

Tokom razgovora o saradnji čulo se da će korejski gigant kablovske setove od borske žice, koji će se proizvoditi u niškim fabrikama, raditi za pogone “KIA” u Slovačkoj i “hjundai” u Češkoj, i da će razmotriti mogućnost partnerstva sa basenskim pogonom sinter-metalurgije u kojem se, između ostalog, proizvode lamele za menjače i kočnice za automobilsku industriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari