Bakljada u čast Vučića: Javni prostor iskorišćen za privatnu stvar 1Foto: Screenshot

Bakljada koju je Danilo Vučić organizovao povodom rođendana svog oca predsednika Aleksandra Vučića u parku na Ušću predstavlja korišćenje javnog prostora u privatne svrhe. Cela stvar je malo neobična a i neukusna. Da je tako nešto urađeno na privatnom ograđenom prostoru, kao lični čin i izraz  porodičnih odnosa, to bi bilo sasvim u redu. U ovom slučaju javni prostor se koristi za privatnu stvar – kaže za Danas Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji,

Upitana da li je na ovaj način prekršen Zakon o javnom redu i miru, koji predviđa novčane kazne za korišćenje pirotehničkih sredstava kojima se narušava javni red ili ugrožava sigurnost građana, sagovornica Danasa kaže da bi to zavisilo od načina na koji bi sud sagledao ceo događaj.

– Da je neko drugi to uradio i da nije bilo zarad čestitanja rođendana predsedniku, policija bi se pojavila, pa bi sud utvrđivao da li je tu bilo prekršaja, odnosno da li je bila ugrožena sigurnost građana ili je bio narušen javni red. Teoretski, ako se tako nešto organizuje u gradu, uvek je moguće ugrožavanje sigurnosti građana. Mada inače kod nas postoji sklonost ka upotrebi pirotehnike pa se vatrometi za rođendan bacaju redovno sa privatnih prostora i padaju po javnoj površini. Iskreno ne znam da je neko bio kažnjen zbog toga – navodi Rakić Vodinelić.

Kako su preneli mediji, Danilo Vučić je u Beogradu organizovao bakljadu zajedno sa mladima iz Srpske napredne stranke.

Upaljeno je više od 200 baklji na dan rođendana predsednika Vučića, na beogradskom Ušću, kod spomenika Večna vatra, posvećenom sećanju na žrtve NATO agresije na Srbiju 1999. godine.

Ovo nije prva bakljada koja ima veze sa Srpskom naprednom strankom.

Pre skoro tri godine, tokom vanrednog stanja, poslanik SNS Vladimir Đukanović organizovao je bakljadu na krovovima zgrada, zbog čega je podneta krivična prijava protiv njega i više NN lica. Jedna od podnositeljki krivične prijave bila je i Vesna Rakić Vodinelić.

Ona kaže da ta krivična prijava na kraju nije imala nikakav epilog ali i da se tadašnji događaj ne može porediti sa bakljadom koja je organizovana povodom Vučićevog rođendana.

U poslednjem ovom slučaju, kako kaže, nema krivične odgovornosti, a što se tiče prekršajne, sve zavisi od procene suda.

Sagovornica Danasa međutim i zaključuje da nikakva reakcija policije i eventualna prekršajna prijava odnosno sudski epilog događaja nije mogao ni da se očekuje jer „nisu svi građani isti pred zakonom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari