Grčka ministarka spoljnih poslova Dora Bakojani (na fotografiji) ocenila je juče da tužba Makedonije protiv njene zemlje pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu predstavlja „taktiku“ makedonskog premijera da bi sprečio pregovore o nazivu te bivše jugoslovenske republike.

Tužba „pokazuje novu taktiku (premijera Makedonije Nikole) Gruevskog da ne učestvuje u pregovorima o nazivu“ Makedonije, rekla je grčka ministarka. Makedonska vlada pokrenula je u ponedeljak postupak pred Međunarodnim sudom pravde protiv Grčke zato što je sprečila poziv Skoplju za ulazak u NATO, odnosno da bi zaštitila svoja prava iz ugovora iz 1995.

Sporazumom dve zemlje iz 1995, koji je obavezujući za obe strane, Grčka se obavezala da ne podnosi prigovor na prijavu članstva Makedonije u NATO, ali je Atina to ipak učinila na samitu NATO u Bukureštu u aprilu ove godine. Grčka je blokirala ulazak Makedonije u NATO zbog dugogodišnjeg spora dve zemlje o nazivu te bivše jugoslovenske republike. Atina se protivi nazivu Makedonija zato što se tako zove severna grčka provincija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari