Od 18. januara 2001. godine, kada je u prisustvu tadašnjeg ambasadora OEBS u Srbiji Stefana Sanina i predstavnika Koordinacionog tela, albanske nacionalne zajednice i Radio Bujanovca potpisan dokument koji je predstavljao Sporazum o osnovnim principima za reorganizaciju medija u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, uspostavljeni su multietnički principi u redakcijama koje se finansiraju iz lokalnih budžeta.


To je bio prvi korak u formiranju dvojezičnih organizacija u Radio Bujanovcu i Preševu, gde su do tada postojale samo redakcije na srpskom jeziku sa skromnim tehničkim i kadrovskim potencijalima.

– Danas na jugu Srbije u skladu sa zakonskom procedurom i konkursima koje je raspisala RRA za lokalne frekvencije program emituju javno preduzeće Radio Bujanovac, TV Spektri i Radio Ema, kao i RTV Aldi i Radio Preševo – navode iz Koordinacionog tela za jug Srbije.

Od 2001. godine skinuta je neka vrsta embarga na dopremanje štampa na albanskom jeziku iz Prištine koja od tada svakodnevno stiže na kioske u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

– Za nas su prioritetni događaji vezani za život građana u Bujanovcu, funkcionisanje lokalne vlasti u rešavanju ne malih problema – navodi vlasnik TV Spektri Nedžat Behljulji. Po njegovom mišljenju postoje finansijski i kadrovski problemi, ali sve češće se uloga medija prepoznaje i u tome „što se otvaraju bolna pitanja korupcije, nepotizma, politokratije koja postoji i među albanskim predstavnicima vlasti“.

Behljulji navodi da TV Spektri emituje i informacije albanskih medija sa Kosova, jer jednu od „medijskih dimenzija na jugu Srbije i dalje određuju dešavanja na relaciji Priština – Beograd, a tiču se ljudi na ovim prostorima“. U skladu sa događajima prenose se i satelitski programi televizijskih stanica kao što je Radio-televizija Kosova (RTK), čime se stvara određeni balans u informisanju.

– Na našem portalu ima podjednake zastupljenosti sadržaja iz Prištine i Beograda, ali i svih opština juga Srbije, tako da svakodnevno dajemo kompletnu sliku regiona na jednom mestu – kaže za Danas Driton Salihu, urednik portala preševa.com koji je najstariji elektronski medij na ovom području.

U Preševu je postojao spor između RTV „Aldi“ koja je u privatnom vlasništvu i RTV Preševo, nekoj vrsti javnog servisa i finansira se kompletno iz opštinskog budžeta.

– Mi smo tražili ravnopravan položaj u skladu sa zakonskom procedurom i onda se desilo da frekvenciju najverovatnije po političkoj liniji dobije i RTV Preševo – navodi Isuf Mefmeti, vlasnik RTV „Aldi“.

Primetno je da su sve albanske TV stanice opremljene sasvim solidnom tehničkom opremom zbog čega prevashodnu zaslugu zaslužuju strani donatori, u prvom redu Ajreks Srbija koji je radio i na obuci novinarskih kadrova kroz više seminara i obuka. Manji deo u opstanku privatnih elektronskih medija predstavljaju sredstva koja se izdvajaju iz opštinskih budžeta Bujanovca i Preševa, a ostatak se obezbeđuje od pružanja komercijalnih usluga i emitovanja reklama.

Javnost na jugu Srbije sve više prepoznaje ulogu medija u lokalu, koji u poslednje vreme sve češće traže i odgovore na neke „tabu teme“, kao što je zapošljavanje u lokalnoj samoupravi, primeri korupcije, neadekvatnog trošenja sredstava. U takvoj situaciji redakcija TV Spektri bila je na meti nezadovoljnih građana, najviše Albanaca.

Ilustrativan je i primer sa Dritonom Salihuom, koji je nakon „insajderske“ priče o trošenju sredstava Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) bio optužen od strane predsednika ovog od države finansiranog političkog tela da je pripadnik „tajne službe“.

– To govori da su i albanski mediji postali profesionalniji i da su stvoreni kapaciteti za domete ozbiljnog istraživačkog novinarstva, a ne samo gole faktografije, pogotovu što naši korisnici informacija sve češće sugerišu teme kroz interaktivnu komunikaciju u onlajn informisanju kojim se mi bavimo – navodi Salihu.

Za praćenje situacije u regionu juga Srbije zainteresovani su gotovo svi pisani i elektronski mediji iz Prištine koji imaju svoje dopisnike u opštinama Bujanovac i Preševo. Dopisnik Radio televizije Kosova (RTK) sa sedištem u Bujanovcu je Baki Redžepi. Za Koha ditore iz Bujanovca piše Metali Krasnići a iz Preševa Belgzim Kamberi koji je i dopisnik Frans presa i Balkanskog kurira. Bota sot ima dopisnika iz Bujanovca i to je Mikarem Ahmeti, dok je urednik mesečnika „Nacional“ koji izdaje Nacionalni savet Albanaca Baki Redžepi, a pomaže mu Jeton Ismajili, koji ujedno radi i kao urednik programa u TV Spektri.

U redakciji RTV Preševa je zaposleno dvoje Srba i 15 Albanaca. Srpska redakcija pravi vesti dva puta dnevno i ima jednu polusatnu emisiju. U RTV Bujanovac srpsku redakciju čini 12 novinara, od ukupno 32 zaposlenih, koji paralelno rade dnevnike na srpskom i albanskom za radio i TV program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari