Balkan je, nakon više burnih godina, postao jedan od najsigurnijih regiona u Evropi mada su i dalje veoma rašireni šverc i korupcija, ocenjuje se u izveštaju biroa UN za borbu protiv droga i kriminala (UNODC).
– Možda je to iznenađenje, ali region Balkana je jedan od najsigurnijih u Evropi, a stereotip da je raj za gangstere više ne važi, ističe Antonio Maria Kosta iz UNODC čije je sedište u Beču.

Balkan je, nakon više burnih godina, postao jedan od najsigurnijih regiona u Evropi mada su i dalje veoma rašireni šverc i korupcija, ocenjuje se u izveštaju biroa UN za borbu protiv droga i kriminala (UNODC).
– Možda je to iznenađenje, ali region Balkana je jedan od najsigurnijih u Evropi, a stereotip da je raj za gangstere više ne važi, ističe Antonio Maria Kosta iz UNODC čije je sedište u Beču. Studija nazvana „Kriminal i njegove posledice na Balkanu“ obuhvatila je devet zemalja balkanskog regiona – Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju, Moldaviju, Bugarsku, Rumuniju, Crnu Goru i Srbiju.
Vrhunac kriminala, prema Kostinim rečima, bio je proizvod postkomunističke tranzicije i ratova na prostoru bivše Jugoslavije tokom 90-ih godina, ali on ne sadrži ništa „endemsko“. Međutim, region ostaje važna tačka za različite oblike šverca, posebno narkotika, oružja i trgovine ljudima. Ali, dodaje Kosta, situacija se i u toj oblasti poboljšava, „sve vrste kriminala su u opadanju“.
Balkan ipak ostaje glavni put za šverc između 80 i 100 tona heroina godišnje, namenjenog Zapadnoj Evropi, ali albanska mafija kontroliše samo 20 odsto evropskog tržišta u odnosu na 70 odsto koliko je kontrolisala početkom veka, dodaje se u izveštaju. Trgovina ljudima je takođe u opadanju, sa 25.000 žrtava godišnje u odnosu na 120.000 koliko je bilo ranije, procene su UNODC.
U regionu je, međutim, prisutna korupcija na osnovu postojanih veza između „sveta biznisa, politike i organizovanog kriminala“, upozorava UNODC i ocenjuje da borba protiv tog fenomena od sada mora da bude prioritet.
– Profiteri iz prošlosti pokušavaju da reputaciju i novac operu kroz biznis i politiku. Budući trendovi kriminala na Balkanu zavisiće od vladavine zakona, integriteta u upravljanju i političke sposobnosti. Politika i biznis moraju da budu bolje odvojeni od korozivnog uticaja kriminala, posebno privrednog, ukazuje Kosta. On navodi da su „otvorena društva, otvorena tržišta i otvorene granice najbolji način za borbu protiv kriminala na Balkanu“.
Kosta je pozvao zemlje regiona na jačanje vladavine zakona, a međunarodnu zajednicu, posebno Evropsku uniju, da obezbedi neophodnu podršku kako bi se smanjila podložnost kriminalu i nestabilnost u regionu.
– Glavni cilj izveštaja jeste da stimuliše pružanje tehničke pomoći koja može da dalje ohrabri pozitivne trendove i smanji mogućnost od povratka nemira na Balkanu, navodi Kosta i dodaje da je „najveći prioritet, naravno, Kosovo gde je stabilizacija počela kasnije i gde kriminal ostaje problem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari