Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je juče političare u BiH da se angažuju za istinski dijalog sa susedima, istakavši da je impresioniran dinamičnošću i predanošću regiona ka svetlijoj budućnosti.

On je na konferenciji za novinare na aerodromu u Sarajevu, pred odlazak iz BiH i na kraju balkanske turneje, rekao da su u regionu i dalje prisutni teški i veliki ekonomski, politički i društveni izazovi koje je potrebno rešiti.

Prema njegovim rečima, region zapadnog Balkana „na svojevrsnom putu pravde, mira, pomirenja“. Ban se u Sarajevu sastao sa najvišim domaćim zvaničnicima i predstavnicima međunarodne zajednice kojima je pružio podršku na putu BiH ka EU i u drugim reformama.

Upitan, da li će UN priznati Kosovo, Ban je kazao da je status Kosova jasno regulisan Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, ali iako su mnoge zemlje većpriznale Kosovo, za članstvo je potrebna preporuka SB, koju onda može da usvoji Generalna skupština svetske organizacije.

Generalni sekretar UN posetio je juče Srebrenicu i odao počast žrtvama genocida koje su ubijene u tom gradu u julu 1995. „Srebrenica me podseća na jednu od najmračnijih poglavlja u savremenoj istoriji. U tragediji neslućenih razmera bilo je toliko krvi i toliko krivice. UN nisu ispunile svoju odgovornost, a međunarodna zajednica nije sprečila genocid“, kazao je Ban Ki Mun.

On se poklonio žrtvama i položio venac u Memorijalnom centru u Potočarima. „Dok stojim i gledam beskrajne nizove grobova, njih osam hiljada hoću da kažem da je Srebrenica sveto tlo za porodice žrtava, ali i za porodice nacija“, poručio je generalni sekretar UN.

Ban Ki Mun je razgovarao i sa predstavnicima udruženja žrtava Srebrenice, koje su pozdravile njegov dolazak. On je rekao da moramo naučiti lekciju iz Srebrenice kako bi sprečili nove pokolje u svetu i dodao da za njega ne postoji tužnije mesto za posetu od dolaska u Srebrenicu.

Prvi čovek svetske organizacije juče u šest sati ujutru obišao je Olimpijski stadion „Asim Ferhatović-Hase“ u Sarajevu. U počasnom krugu atletskom stazom po stadionu, u trčanju mu se pridružio bosanskohercegovački olimpijac Islam Đugum. Generalni sekretar je tako i simbolično obeležio svoj boravak u nekada olimpijskom Sarajevu, pred današnji početak Olimpijskih igara u Londonu, na kojima će nositi Olimpijsku baklju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari