-Srbija je jasno određena kao država ugovornica kojoj pripadaju spomenici kulturne baštine na Kosovu i Metohiji i tako mora da ostane. Ovde želim da budem sasvim jasan, jer se radi o vitalnom interesu moje zemlje i naroda– poručio je prošlog petka predsednik Srbije Boris Tadić na 9. samitu šefova država jugoistočne Evrope, održanom u Viminacijumu, arheološkom nalazištu iz rimskog perioda kod Kostolca na kome je usvojena zajednička deklaracija kojom je potvrđen nastavak pomirenja na ovim prostorima evropskog kontinenta.


Na skupu, pod nazivom „Savremena umetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi”, pored domaćina predsednika Srbije, učestvovali su i predsednik Albanije Bamir Topi, Bugarske Georgi Prvanov, Hrvatske Ivo Josipović, Makedonije Đorđe Ivanov, Crne Gore Filip Vujanović i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. U radu samita učestvovali su i visoki međunarodni zvaničnici: generalni direktor Uneska Irina Bokova, evropska komesarka za obrazovanje, kulturu, multijezičnost i mladeAndroula Vasiliu i generalni direktor za obrazovanje, kulturu i nasleđe, mlade i sport Saveta Evrope Gabrijela Bataini-Dragoni. Grčku je predstavljao ministar kulture i turizma Pavlos Gerulanos, a Moldaviju zamenik ministra kulture George Postica. Na samitu je učestvovao i srpski ministar kulture Predrag Marković.

U svom uvodnom izlaganju, predsednik Tadić osvrnuo se na problem sa kojim se Srbija suočava u očuvanju svoje kulturne baštine, a koji je povezan sa jednim od najosetljivijih nerešenih političkih problema u regionu – pitanjem statusa Kosova i Metohije.

-Uprkos nedavnim unilateralnim potezima Prištine, koji su pretili da ugroze stabilnost čitavog regiona, Srbija ostaje posvećena iznalaženju rešenja za sva otvorena pitanja putem mirnog dijaloga. Jedno od najvažnijih pitanja je svakako status srpskog duhovnog i kulturnog nasleđa na Kosovu, pre svega srednjovekovnih spomenika koji su uvršćeni na Uneskovu listu ugrožene kulturne baštine. U pitanju su manastir Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške”, naglasio je Tadić podvlačeći da status ovog srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa mora ostati nepromenjen.

Tadić je naglasio da će Srbija nastaviti da igra aktivnu ulogu u promovisanju i produbljivanju regionalne saradnje koja je ključni faktor konsolidacije demokratije, stabilnosti i mira u regionu.

– Mi smo ponosni na spomenike kulture koji su uvršćeni na Listu svetske baštine – pored pomenutih srednjovekovnih srpskih spomenika na Kosovu, tu su još i Stari Ras i Sopoćani, manastiri Studenica i Gamzigrad Romulijana – rekao je srpski predsednik.

Direktorka Uneska Irina Bokova naglasila je da je u regionu jugoistočne Evrope suštinski značajan dijalog među državama, koji će voditi jačanju demokratije i ekonomskom razvoju.

– Viminacijum je upravo mesto gde se sreću kulture istoka i zapada. Verujem da umetnici doprinose jačanju dijaloga i prevazilaženju granica, novom viđenju budućnosti i međusobnom povezivanju. Mir je nešto na čemu ljudi moraju da rade svakodnevno – izjavila je Bokova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari